NOAPTEA MINȚII

Nu cred că România, în decursul istoriei sale de peste 2100 de ani, a mai avut un conducător  atât de instabil, greu de urmărit în logica discursului său, imposibil de tradus în limba oportunității gesturilor celui care reprezintă poporul. Klaus Werner Iohannis se retrage în matricea imprevizibilului în spațiul căreia încearcă să-și suprime angoasele.

Klaus Iohannis nu este, pe fond, președintele României. El a ajuns să fie așezat sub forma vârfului de lance cu ajutorul căreia se încearcă străpungerea votului majoritar de către sistem. Cu toată masa de manipulanți în stradă, instituțiile de forță ale sistemului încep marea ofensivă, prin declanșarea unor anchete penale privind oportunitatea unor acte normative luate de actuala guvernare (sic!), deschizând chemarea socialistă a oamenilor la DNA, în timp ce, același Klaus Iohannis intră în scenă, cu strigătul său de luptă: Luați mâinile de pe DNA!, folosind același accent fascist, se pare, transmis prin cod genetic de la înaintașii săi: ”Entfernen Sie Ihre Hände von der DNA!”

Mai mult, după o zi de proteste masive, în care au fost antrenați mare parte din naivii României, armați de gândirile bolnave ale Uniunii Salvați România, unele dintre ele figuri ciudate, ale căror comportamente, desfidă toate așteptările pe care oamenii simplii, votanții sensibilizați de tinerețea acestora, de suflul nou promis că va reînnoi clasa politică.

Manifestările din piețele publice ale țării au ca logică folosirea unei forme de protest acoperite de prevederile legale, doar dacă aceste manifestări din stradă să fie asumate de un organizator, care să-și asume toate derapajele violente ce ar putea să apară din interiorul protestatarilor.

Nu cred că ar exista cineva care să încurajeze violența în afara celor care doresc ca prin violență să cucerească câteva trepte, pe care nu au reușit să le urce cu ajutorul votului public.

Klaus Iohannis și-a ieșit de mult din tiparul firesc al funcției, ajungând, în calitatea sa de președinte al țării, să atace instituțiile executivului, din care, in extenso, face și el parte. Atacul grobian asupra Ministerului de Interne, cu trimitere directă asupra Jandarmeriei, pe care Klaus Iohannis l-a proferat în locul felicitărilor datorate instituțiilor de ordine publică, pentru felul în care a fost gestionată situația contondentă din Piața Victorie din Capitală. Același descreierat politic descoperă miza majoră în presiunea străzii înaintea întocmirii agendei de lucru, asupra căreia procurorii să aibă dreptul de cenzură, de selecție, strada: asta nu, ăștia merg la audieri, ceilalți sunt de-ai noștri și rămân în casele lor.

”Strada face agenda guvernamentală”! – încearcă Klaus Iohannis să separe votul majorității de interesul său direct, de președinte al unei țării fracturate, fărâmiţate, greu de adus împreună!

România nu mai aparține românilor, ea aparține deja străzii. România a fost izolată, având străzile și piețele publice ocupate de cei care reclamă valorile democrației prin locurile de culise din spatele ușilor prezidențiale închise.

Din acest spectacol din umbră funcția legală a SRI a fost lăsată în părăsire, aproape inactivă, trasă pe linia moartă se pare a răfuielilor politice cu acest serviciu ce nu poate scăpa de faima tristă a fostei Securității, pe segmentul de poliție politică, segment activat prin protocolul de colaborare a DNA cu SRI.

La protest ca la protestul miticilor. Spiritul întreprinzător de suprafață iese la suprafață, întâlnind patroni de cafenele, ceainării, birturi care își fac publicitate pe rețelele de socializare precum că sunt dispuși să ofere protestatarilor o masă caldă, haine, ba chiar și unele grădinițe din preajma Palatului Victoria se adresează posibililor solicitanți de locuri în care să-și lase copiii, pe timpul manifestărilor.

Copiii celor care nu au avut cu cine să-i lase acasă, dar au ținut cu totdinadinsul să nu piardă o zi de proteste, au venit cu flori pe care micuții iau dat jandarmilor în semn de pace față de violențele din seara trecută, atunci când forțele de ordine au fost provocate și nevoite să intervină în forță în zonele în care huliganii au încercat să arunce în aer un miting până atunci pașnic, în limitele agreate ale unor astfel de proteste gălăgioase, dar lipsite de violență.

Klaus Iohannis își trăiește noaptea minții!

ADI CRISTI