Meteorologii au emis Cod galben de schimbare bruscă a vremii

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis astăzi Cod galben de schimbare bruscă a vremii pe întreg teritoriul ţării, valabil pînă pe 10 februarie curent, în legătură cu deplasarea unui ciclon sudic în apropierea teritoriului R. Moldova, informează MOLDPRES.

Potrivit datelor SHS, în această perioadă temperaturile aerului vor scădea considerabil, vor cădea precipitații abundente sub formă de lapoviță și ninsoare, iar pe drumuri se va forma polei și troiene.

Astfel, în intervalul 7-8 februarie, seara și noaptea, vor cădea precipitații izolat puternice (7-15 l/m2), sub formă de ploaie și lapoviță, trecînd treptat sub formă de ninsoare. De asemenea, se  prevăd intensificări ale vîntului din partea de est a țării, în rafale de pînă la 15-20 m/s. În perioada 9-10 februarie temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 10-15 grade Celsius.

Solicitat de agenție, reprezentantul Centrului de prognoze meteo din cadrul SHS, Cristina Popușoi, a menționat că „în această perioadă se va înregistra o anomalie a temperaturilor, lucru ce se întîmplă foarte rar pe teritoriul țării noastre. Din cauza poleiului, există riscul de a se forma ghețuș pe drumuri, fapt ce va duce la îngreunarea circulației rutiere, avarii pe liniile de electricitate și ruperea ramurilor copacilor”.

Conform datelor Serviciul Hidrometeorologic de Stat, pentru următoarele zile se prevăd temperaturi minime de pînă la minus 16 grade Celsius și maxime de pînă la plus 3 grade Celsius.