Avocații președintei sud-coreene resping interogarea, afirmă purtătorul de cuvânt al procurorului

Avocați ai președintei sud-coreene Park Geun-hye au respins un plan al procurorului special de a o interoga în cazul scandalului de corupție în care este implicată, a declarat joi un purtător de cuvânt al biroului procurorului, relatează Reuters.

Potrivit planului, președinta urma să fie interogată joi la o locație necunoscută, a declarat purtătorul de cuvânt Lee Kyu-chul. Biroul lui Park a notificat procurorul că nu există un acord pentru interogatoriu, a afirmat Lee. 

‘Nu este nicio schimbare în legătură cu faptul că o interogare față în față a președintei este necesară, dar nu a fost luată nicio decizie anume cu privire la momentul în care aceasta va avea loc’, a afirmat el.

Lee a afirmat că avocații președintei au notificat biroul procurorul în legătură cu această decizie după ce un post de televiziune a anunțat marți că Park va fi interogată joi într-un birou de la palatul prezidențial.

Nu se cunoaște motivul pentru care relatarea din media a declanșat decizia de a anula interogatoriul.

Procurorul special al Coreii de Sud l-a pus sub acuzare pe un fost ministru al culturii și un fost consilier important al președintei Park Geun-hye pentru acuzații de abuz de putere, constrângere și mărturie mincinoasa în elaborarea unei ‘liste negre’ a artiștilor disidenți, au anunțat marți Reuters și AFP.

Fostul ministru al culturii, dna Cho Yoon-Sun, a fost inculpată marți pentru că a elaborat o ‘listă neagră’ cu aproape 10.000 de artiști critici la adresa președintei Park Geun-Hye, care a fost destituită în urma unui scandal de corupție, au anunțat anchetatorii.

Adunarea Națională sud-coreeană (parlamentul) a votat la 9 decembrie pentru destituirea președintei Park Geun-Hye, privând-o de prerogativele executive în urma implicării șefei statului într-un răsunător scandal de corupție, transmit AFP și Reuters.

Park Geun-Hye, 64 de ani, este acuzată de o serie de încălcări ale Constituției și de delicte penale, printre care eșecul în a proteja poporul, corupție, abuz de putere.

Park, al cărei mandat de cinci ani urma să se încheie în februarie 2018, ar putea deveni primul președinte sud-coreean ales democratic care nu își încheie mandatul. Ea a negat orice ilegalitate, dar și-a cerut scuze pentru neglijența de care a dat dovadă în relația cu prietena sa, Choi Soon-Sil, aflată în centrul scandalului de corupție.

AGERPRES