Vulpescu: Moartea regizorului Radu Gabrea, o mare pierdere pentru cinematografia românească

 

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, transmite condoleanțe familiei regizorului Radu Gabrea și spune că moartea regizorului este o mare pierdere pentru cinematografia românească.

”Am aflat cu profundă tristețe vestea morții regizorului Radu Gabrea, reprezentat de frunte al artei cinematografice românești. A fost primul președinte al Oficiului Național al Cinematografiei, instituție a cărei menire a fost și este relansarea producției cinematografice românești, după colapsul de la începutul anilor 1990. A venit în lumea cinematografiei din lumea tehnică. Nu a fost singurul care a urmat acest drum. Asta i-a permis să înțeleagă mai bine lumea căreia i-a dat viață pe ecran, a scris Vulpescu, joi, pe Facebook.

Ministrul arată că ”Dincolo de nisipuri”, după operele lui Fănuș Neagu, filmul din 1974, ”a născut controverse într-o lume a schematismului și maniheismului”. ”Profundul divorț de lumea absurdă a comunismului s-a produs în 1974, când s-a stabilit în Germania. S-a întors în țară, de care a fost puternic legat, în 1997. Moartea sa este o mare pierdere pentru cinematografia românească”, a mai scris Vulpescu.

Regizorul Radu Gabrea a murit joi seara, la vârsta de 79 de ani.