Elvețienii aprobă, prin referendum, simplificarea procedurii de naturalizare a imigranților de a treia generație

Alegătorii elvețieni au aprobat duminică, prin referendum, o simplificare a procedurii de naturalizare a imigranților de a treia generație, în pofida unei campanii marcate de declarații antimusulmane ale dreptei populiste, conform rezultatelor anunțate de televiziunea publică RTS și de agenția oficială ATS, preluate de AFP.

Potrivit presei oficiale, majoritatea votanților și cantoanelor au fost de acord cu propunerea formulată de guvern.

Conform estimărilor institutului gfs.bern, aproape 59% dintre cei prezenți la referendum au spus ‘da’ propunerii cabinetului federal.

Proiectul guvernului vizează doar accelerarea procedurii de acordare a cetățeniei elvețiene imigranților de a treia generație, excluzând orice dobândire automată a cetățeniei.

În următorii zece ani, în jur de 2.300 de tineri imigranți de a treia generație ar putea beneficia anual de așa-numita ‘naturalizare facilitată’, o procedură mai rapidă și mai puțin costisitoare, a explicat guvernul. În prezent, circa 25.000 de nepoți de imigranți, în majoritate originari din Italia, dar și din Turcia și Balcani, îndeplinesc criteriile cerute.

Proiectul a fost susținut în parlament de o majoritate de deputați, însă UDC (Uniunea democratică de centru, partidul cu cei mai mulți reprezentanți în camera inferioară) i-a avertizat pe elvețieni în legătură cu ‘suprapopulația străini și creșterea masivă mai ales a numărului de musulmani’.

În 2004, elvețienii au respins naturalizarea automată la naștere pentru generația a treia de imigranți și naturalizarea facilitată pentru generația a doua.