Breaking News

Netanyahu anunță crearea unei comisii israeliano-americane privind coloniile

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat duminică formarea unei comisii israeliano-americane pentru a discuta despre coloniile israeliene din Teritoriile palestiniene ocupate, la câteva zile după întâlnirea sa cu președintele american Donald Trump, relatează AFP.

„Am convenit formarea de comisii comune pentru a îmbunătăți relațiile dintre Israel și SUA (…) într-un domeniu în care nu am căzut de acord până acum: mă refer, evident, la coloniile din Iudeea-Samaria”, numele dat de israelieni Cisiordaniei, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de către armata israeliană, a declarat el presei în timpul consiliului de miniștri săptămânal.

Miercuri, în cadrul unei întâlniri la Casa Albă, Trump i-a cerut lui Netanyahu să dea dovadă de „reținere pentru moment” în contextul în care autoritățile israeliene au făcut tot mai multe anunțuri recent privind construirea a mii de locuințe pentru coloniști în Cisiordania și în Ierusalimul de Est, partea palestiniană a Orașului Sfânt ocupată și anexată de Israel.

„Consider că această chestiune a coloniilor nu este în centrul conflictului”, a răspuns Netanyahu, explicând că ea „trebuie reglată în contextul negocierilor de pace”.

Parlamentul israelian a adoptat recent o lege fără precedent care permite Israelului să își însușească sute de hectare de pământ în Cisiordania ocupată.

Fosta administrație americană, condusă de Barack Obama, condamna colonizarea, la fel ca ONU și Uniunea Europeană, care o consideră ilegală.