Super-alimentul care ucide peste 90% dintre celulele canceroase și tratează zeci de boli

Uleiul de cocos este superalimentul secolului XXI si nimeni nu ii poate nega beneficiile pentru sanatate. Este un aliment si un ingredient deosebit de nutritiv, nelipsit in dieta vegetariana si raw-vegana. Fiind un ulei nealergenic, poate fi consumat si de copii, chiar de la o varsta frageda. Mai mult, are utilizari multiple ca baza si in cosmetica, in retetele preparate acasa ori in laboratoare. Iar studiile recente care acopera subiecte de la scaderea in greutate, la preventia cancerului si pana la sanatatea inimii nu sunt nici ele neglijat.

Ca si alte uleiuri, uleiul de cocos este si el de mai multe feluri: extravirgin, presat la rece, presat la cald, rafinat fizic, rafinat chimic. Cum il alegem pe cel mai sanatos?

”Uleiul de cocos rafinat chimic este obtinut printr-un proces de distilare cu ajutorul unor substante chimice potential nocive, la temperaturi ridicate. Sau, ca produs secundar din uleiurile ramase din procesul de obtinere a fulgilor de cocos si in care se regasesc adesea grasimi hidrogenate, periculoase pentru sanatate. Uleiul extras sau presat la rece, numit si virgin sau extravirgin, e obtinut doar printr-un proces mecanic de presare a pulpei de cocos crude, proaspete sau uscate si este, prin urmare, cel mai sanatos. Uleiul de cocos nerafinat, extras la rece, organic este cel mai benefic dintre toate, deoarece toate proprietatile sale extraordinare se pastreaza nemodificate. Am ales sa facem productia in Sri Lanka pentru a obtine uleiul ca si odinioara, prin presarea la rece, prin centrifugarea laptelui de cocos, obtinut din pulpa proaspata, organica. La fel ca atunci, localnicii se catara pana in varful palmierului, pentru a culege nucile. Inainte insa de a porni, ei se roaga la spiritul palmierului, pentru a fi protejati. Filosofia noastra este sa aducem pe rafturile magazinului virtual produse in care noi sa avem incredere in primul rand”, a explicat Ciprian Stancu, fondator Republica Bio, potrivit doctorulzilei.ro
De ce este uleiul de cocos atat de sanatos?

Uleiul de cocos este unicul dintre uleiurile vegetale care are o concentratie ridicata de acizi grasi saturati care pot provoca o multime de reactii pozitive, benefice pentru sanatate. Proprietatile sale se datoreaza in special acestor acizi grasi: acizilor lauric, capric si caprilic. Ei se asimileaza rapid in organism si se transforma in energie, motiv pentru care uleiul de cocos este recomandat persoanelor care vor sa slabeasca si celor care fac sport. Acidul lauric se regaseste si in laptele matern si ne protejeaza impotriva virusurilor si bacteriilor. Contine cu 10% mai putine calorii fata de alte grasimi vegetale si mai mult, acest ulei este unul dintre cele mai bogate surse de grasimi saturate, aproape 90% din acizii grasi din uleiul de cocos fiind saturati. Acizii grasi pot avea efecte terapeutice asupra tulburarilor cerebrale, precum epilepsie si Alzheimer. In plus uleiul de cocos scade colesterolul, stimuleaza sistemul imunitar prin polifenoli si antioxidanti naturali, vitaminele A, C si E, vitamina K, Fier si Calciu, regleaza metabolismul si digestia si, printre altele, ne ajuta sa avem parul si pielea sanatoase si stralucitoare atunci cand alegem sa-l folosim ca si ingredient cosmetic. Protejeaza chiar si impotriva periculoaselor raze ultraviolete, atunci cand este intins pe piele inainte de expunerea la soare. Si foarte interesant, multe moase il folosesc pentru masajul pielii bebelusului.

Ulei de cocos versus cancer de colon

Potrivit unui studiu recent, uleiul din nucă de cocos este extrem de eficient în prevenirea cancerului de colon. Oamenii de știință au studiat efectul acidului lauric din ulei de nucă de cocos (substanță care se găsește din plin în acest tip de ulei) asupra celulelor cancerului de colon.

Cercetătorii au constatat că acest acid a fost capabil să distrugă aproximativ 93% din aceste celule canceroase, după 48 de ore de expunere. S-a constatat că acidul lauric acționează asupra celulelor canceroase pentru a le distruge în două moduri importante. În primul rând, acesta a scăzut nivelurile de glutațion în celule, apoi a crescut stresul de oxidare, condiții în care celulele canceroase au fost mai sensibile.

Deși rezultatele preliminare ale acestui studiu sunt extrem de încurajatoare, oamenii de știință au recunoscut că mai trebuiesc făcute și alte studii asupra acidului lauric până când vor putea dezvolta un tratament pentru cancerul de colon.

Continuarea pe doctorulzilei.ro