R. Moldova și Italia vor identifica noi iniţiative de cooperare pe dimensiunea integrării europene

Daniela Morari, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova Valeria Biagiotti, la iniţiativa acesteia, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

În cadrul întrevederii, oficialii au realizat un schimb de opinii privind priorităţile agendei europene a Republicii Moldova, în particular, au fost prezentate viziunile autorităţilor de la Chişinău privind perspectivele de dezvoltare ale Parteneriatului Estic, pregătirile şi aşteptările de la Summit-ul PaE din luna noiembrie curent.

Ambasadorul Valeria Biagiotii a exprimat sprijin pentru agenda de transformare a Republicii Moldova, comunicînd despre disponibilitatea Italiei de a continua oferirea sprijinului practic autorităţilor şi cetăţenilor ţării noastre, în baza prevederilor Declaraţiei comune a miniştrilor afacerilor externe în domeniul integrării europene, din 15 octombrie 2014. Viceministrul Daniela Morari a propus identificarea unor noi iniţiative de cooperare pe dimensiunea integrării europene, evidenţiind ariile în cadrul cărora expertiza şi asistenţa de dezvoltare a Italiei ar facilita realizarea măsurilor din noul Plan naţional de acţiuni de implementare a Acordului de Asociere Republica Moldova–Uniunea Europeană.

Adiţional, oficialul italian a informat despre evenimentele preconizate a fi organizate la Chişinău, cu prilejul celebrării a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma. Daniela Morari a menţionat că astfel de evenimente sînt binevenite şi contribuie la promovarea vizibilităţii Uniunii Europene în Republica Moldova, pledînd, în acelaşi context, pentru identificarea unor acţiuni comune care ar putea fi organizate cu prilejul celebrării Zilei Europei în R. Moldova.