Franța, candidată în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Secretarul de stat pentru afaceri europene din cadrul Ministerului francez al Afacerilor Externe și Dezvoltării Internaționale, Harlem Désir, a prezentat miercuri candidatura Franței în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, într-o lume care se confruntă cu ‘o inedită revenire a violenței’, relatează AFP.

‘Ne confruntăm cu o inedită revenire a violenței și cu încălcări masive ale drepturilor omului’, a estimat secretarul de stat pentru Afaceri europene, citând războiul din Siria și execuțiile comise de către grupările jihadiste Statul Islamic în Irak și Boko Haram în Africa. Și ‘pretutindeni în lume, voci, mereu mai numeroase, se ridică pentru a cere mai multe libertăți, ameliorarea accesului la drepturi, consolidarea dreptului de cetățean’, a afirmat oficialul francez în fața Consiliului.

De asemenea, a menționat el, ‘înscrierea promovării drepturilor omului, a libertăților fundamentale, a statului de drept în acest context, înseamnă a avea ambiția de a contribui la o pace durabilă, la stabilitate politică și la dezvoltare, răspunzând în același timp aspirațiilor oamenilor’, înainte de a concluziona: ‘Aceasta este pentru a transmite acest mesaj că Franța este candidată pentru mandatul 2018-2020’.

El a explicat că dacă Franța este aleasă, ea se va angaja în jurul a patru obiective: lupta împotriva punerii în cauză a universalității și indivizibilității drepturilor omului; lupta pentru apărarea principiilor inviolabile între care abolirea pedepsei cu moartea; lupta împotriva impunității și promovarea unei societăți civile libere și deschise.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului numără 47 de state alese de Adunarea Generală a ONU, se întrunește în trei sesiuni în fiecare an și examinează de asemenea situația drepturilor omului în toate țările din lume.

SUA, care nu și-au numit încă noul ambasador în Consiliu, au cerut miercuri ‘reformarea’ instituției, apreciind că activitatea sa este ‘dezechilibrată’ cu prea multe critici la adresa Israelului.