Statul Rio de Janeiro a lansat o campanie de vaccinare în masă împotriva febrei galbene

Statul brazilian Rio de Janeiro a decis, joi, să lanseze o campanie de vaccinare în masă împotriva febrei galbene, după confirmarea, cu o zi în urmă, a primului deces cauzat de această boală în acest stat din sud-estul Braziliei, informează AFP.

Epidemia a izbucnit în luna ianuarie, în statul vecin Minas Gerais. Cele mai recente cifre oferite de Ministerul Sănătății au raportat 396 de cazuri confirmate pe întreg teritoriul țării și 134 de decese.

În statul Rio, au fost confirmate două cazuri de febră galbenă, dintre care unul s-a soldat deja cu un deces.

Campania oficială implică în prezent 25 de municipalități situate preponderent în zona de nord a acestei divizii administrative cu peste 16 de milioane de locuitori, aflată în vecinătatea statelor Minas Gerais și Espirito Santo, cele mai afectate de epidemie.

În pofida măsurilor de precauție, cozi lungi s-au format deja în centrele de vaccinare din orașul Rio, capitala statului cu același nume, unde rezidenții își doresc să fie vaccinați preventiv.

Potrivit Ministerului Sănătății, actualul focar este cel mai grav focar de febră galbenă din ultimii 14 ani. Boala a ucis 17 de persoane în 2009, 27 în 2008, 23 în 2003 și doar cinci în 2015.

Febra galbenă este o boală hemoragică virală transmisă de țânțarul Aedes aegypti, vector pentru mai mulți viruși, cum ar fi cel al febrei Dengue sau Zika. Vaccinarea este principala măsură preventivă, boala fiind fatală în circa 50% din cazuri.