Dragnea: Proiectul legii salarizării unitare va fi semnat joi la CExN al PSD

 

Proiectul de lege privind salarizarea unitară va fi semnat joi la CExN al PSD, care se va reuni la Sinaia, a anunțat luni președintele partidului, Liviu Dragnea.

El a precizat că acest proiect este în prezent finalizat.

„Astăzi proiectul de lege al salarizării este gata. Urmează ca joi, poate de mâine ministrul Muncii să meargă la Parlament să strângă semnăturile. Joi va fi semnat de liderii coaliției și de parlamentari. Îl invit joi pe președintele Tăriceanu să vină la Sinaia să semnăm împreună acest proiect de lege”, a declarat Dragnea la Antena 3.
El a precizat că acest proiect este în prezent finalizat, iar legea va fi semnată ca și inițiativă parlamentară, urmând ca dezbaterea pe marginea acestuia să fie la Parlament.

„Noi joi vom semna legea, ca și inițiativă parlamentară. Prim-ministrul și doamna ministru al Muncii mi-au zis mie și domnului Tăriceanu că cea mai bună variantă este să o transformăm într-o inițiativă parlamentară, nu într-o inițiativă legislativă a Guvernului, pentru a câștiga timp. (…) Astăzi, proiectul de lege unic al salarizării este gata. Urmează ca joi, poate chiar de mâine, ministrul Muncii să meargă la Parlament să înceapă să strângă semnăturile, pentru cei care vor să fie co-inițiatori la această lege, și joi va fi semnat de liderii coaliției și de parlamentari. Îl invit joi pe președintele Tăriceanu să vină la Sinaia să semnăm împreună acest proiect de lege”, a declarat Dragnea la Antena 3.

Potrivit acestuia, toți românii interesați vor vedea, în perioada de dezbatere, „toate anomaliile din actualul sistem de salarizare publică din România”.

„Totul a plecat de la Legea 284, legea unică a salarizării (…) și categorii sociale din sectorul bugetar și-au mărit salariile. S-a ajuns în situația în care un contabil de la un minister are un salariu mai mare decât același contabil de la alt minister cu aceeași vechime și cu același atribuții”, a susținut liderul PSD.

El a precizat că două instituții fac excepție la proiectul de lege — BNR și ASF, principiu despre care „Comisia Europeană a spus că e în regulă”.

„Se mai discută despre raportul salarial — între cel mai mic și cel mai mare salariu din România. Acum este 1 la 15. Partenerii sociali solicită demult 1 la 13. Noi am hotărât să fie 1 la 12. Adică 1 înseamnă salariul minim pe economie, 12 — înseamnă președintele României. Dacă discutăm de principiul cel mai legitimat om din țară — fie că astăzi e Klaus Iohannis, mâine e Radu Tudor, trebuie să aibă cel mai mare salariu. Asta înseamnă ierarhizare. (…) Asta înseamnă legitimare. (…) După președinte vine prim-ministrul, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților și președintele ÎCCJ. Salariul președintelui ÎCCJ, azi, acum în plată este mare. (…) E și o discuție — miniștrii sunt puși pe același prag cu parlamentarii”, a detaliat Liviu Dragnea, care a menționat că „1” reprezintă 1.420 de lei.

Cu riscul „de a fi nepopular”, președintele Camerei Deputaților a arătat că indicii în discuție pentru parlamentari sunt 7, 6 și chiar 5.

La finalul guvernării PSD, a menționat el, salariul minim pe economie va fi de 1.750 de lei.