Mogherini condamnă atacul chimic ‘oribil’ din Siria

 

Regimul lui Bashar Al-Assad poartă ‘principala responsabilitate’ pentru atacul chimic ‘oribil’ din fieful rebelilor și jihadiștilor în nord-vestul Siriei, soldat cu cel puțin 58 de morți, a afirmat marți șefa diplomației UE, Federica Mogherini, potrivit AFP.

„Astăzi, veștile sunt oribile”, a declarat Mogherini presei în marja unei conferințe internaționale la Bruxelles privind reconstrucția Siriei.

„Este o tragică reamintire că situația de pe teren continuă să fie dramatică în numeroase părți din Siria”, a subliniat ea.

„Evident, principala responsabilitate aparține regimului, în primul rând pentru că sarcina sa principală este de a-și proteja poporul, și nu de a-l ataca”, a mai declarat ea.

„Ca în orice conflict, prioritatea este încetarea luptelor”, a spus Mogherini, insistând asupra necesității, din perspectiva Uniunii Europene, ca beligeranții ‘să fie trași la răspundere’, în contextul în care ONU denunță de mult timp crimele de război și crimele împotriva umanității din Siria.

„Pentru că europenii au trecut prin atâtea conflicte, este realist să spunem că după un conflict atât de lung și de dramatic, trebuie ca cineva să răspundă și este nevoie de o formă de justiție de tranziție”, a mai afirmat Mogherini, întrebată despre viziunea sa privind viitorul Siriei, odată ce va fi găsit un acord de pace sub egida ONU.

Guvernul sirian a dezmințit folosirea de arme chimice în acest război care a făcut deja peste 320.000 de morți din martie 2011. Regimul sirian a ratificat în 2013 Convenția privind interdicția armelor chimice.

Coaliția Națională, componentă importantă a opoziției siriene, a acuzat regimul că a folosit „obuze conținând gaz chimic”.

Regimul sirian nu reacționase încă până marți după-amiază, însă o sursă de securitate a spus că este vorba de o ‘calomnie’.