UE și Elveția deblochează negocierile privind cooperarea

 

UE și Elveția au anunțat joi relansarea tuturor negocierilor în diferite domenii de cooperare, după blocajul provocat de proiectele elvețiene pentru a limita imigrația europeană, relatează AFP.

„Toate elementele au fost deblocate astăzi”, a declarat în fața presei președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, după o întâlnire cu președinta confederației, Doris Leuthard.

„Am convenit astăzi că discuțiile tehnice în toate domeniile vor fi reluate”, a confirmat Doris Leuthard.

Această debloca vine după ce Elveția a adoptat în decembrie o versiune revizuită a proiectului ei legislativ de limitare a imigrației în masă.

Textul original prevedea un sistem de cote anuale pentru europenii care doresc să muncească în Elveția. Dar Comisia Europeană l-a considerat contrar acordului de liberă circulație între Elveția și UE.

Elveția a decis de asemenea în decembrie să ratifice un protocol de extindere la Croația a acordului ei de liberă circulație cu UE.

Blocarea până atunci a textului elvețian de limitare a imigrației a condus Bruxellesul să suspende participarea Elveției la Horizon 2020, un program de finanțare a cercetării.

Dar, în ciuda deblocării negocierilor asupra cooperării, Juncker și Leuthard au subliniat că rămân multe divergențe.

„Vom negocia în paralel asupra acordului instituțional și diverselor probleme pentru care nu s-a găsit încă o soluție”, a promis Juncker.

„Acordul instituțional”, pe care Juncker vrea să îl încheie „până la sfârșitul anului”, stabilește un cadru pentru o sută de acorduri bilaterale între cele două entități.

El include chestiuni ca aplicarea în Elveția a jurisprudenței Curții de Justiție a UE (CJUE) sau aplicarea normelor UE privind ajutoarele de stat.

Juncker și Leuthard au convenit joi să facă un bilanț la toamnă, cu ocazia unei vizite a președintelui Comisiei în Elveția.

Elveția este al treilea partener economic al UE, după SUA și China și în fața Rusiei și Japoniei. Iar UE este primul partener comercial al Elveției.