Trump afirmă că se așteaptă la orice concluzie după summitul cu omologul său chinez

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat joi că ‘nimeni nu știe’ ce concluzii vor putea rezulta din întâlnirile pe care le va avea în Florida în următoarele 24 de ore cu omologul său chinez Xi Jinping, dar a criticat din nou China, despre care liderul de la Casa Albă a spus că ‘nu a fost corectă’ cu SUA la capitolul politicii comerciale, consemnează agenția EFE.

‘Va fi foarte interesant. Nimeni nu știe cu adevărat’ ce se va întâmpla, a spus Trump într-un scurt interviu acordat emisiunii sale preferate, ‘Fox and Friends’, referindu-se la summitul care va dura de joi până vineri la prânz.

‘Nu ne-au tratat corect în chestiunile comerciale timp de mulți, mulți ani. Niciun președinte (al SUA — n.r.) nu s-a ocupat de acest lucru așa cum ar fi trebuit și avem o mare problemă cu Coreea de Nord, așadar vom vedea ce se va întâmpla’, a adăugat președintele american.

În declarațiile sale anterioare, Trump a insistat asupra dezechilibrului balanței comerciale dintre SUA și China, dezechilibru în favoarea acesteia din urmă, și a amenințat cu instituirea de taxe vamale.

Într-un interviu pe care duminică l-a acordat cotidianului Financial Times, Trump a spus că este dispus să acționeze unilateral în fața amenințărilor Coreii de Nord și a promis că dacă China nu va rezolva problema Coreii de Nord, atunci SUA vor face acest lucru.

Un oficial de la Washington a precizat ulterior că Trump va exercita presiuni pentru ca China să implementeze strict sancțiunile și rezoluțiile ONU ce privesc Coreea de Nord, având în vedere că circa 90% din comerțul exterior nord-coreean se face cu China.

Dar și liderul chinez ar putea să facă unele presiuni asupra SUA, mai ales în ceea ce privește desfășurarea sistemului antirachetă american THAAD în Coreea de Sud, sistem considerat de China o amenințare la adresa securității sale, președintele Xi Jinping urmând să insiste probabil și asupra suveranității Chinei în Marea Chinei de Est.

După mai multe reuniuni, summitul se va încheia cu un dejun de lucru. Potrivit Casei Albe, nu există teme de discuții prestabilite, cei doi liberi urmând să abordeze orice subiect doresc.