Sapte din zece gravide se confrunta cu dureri de spate

 

Aproximativ 70% dintre femeile însărcinate acuză dureri în zona dorsală sau lombară, arată statisticile medicale la nivel internațional. Acest lucru este însă considerat normal, având în vedere modificările fizice și hormonale care intervin în acestă perioadă. Durerile pot apărea în perioada sarcinii, dar și după naștere.
,,Fiecare durere are explicația sa. Uterul se mărește, iar bazinul trebuie să se adapteze pentru a face loc copilului care se dezvoltă în uter. Uterul mărindu-se, pune presiune pe peretele abdominal, la care trebuie să facă față musculatura posterioară, cea spinală. Dezechilibrul între musculatura anterioară și cea posterioară produce o durere de spate. Din această cauză apare modificarea poziției centrului de greutate. Coloana lombară încearcă să se redreseze și în felul acesta musculatura intră în contractură și produce durere”, explică dr. Iulia Belc, Medic Primar Medicină Fizică și de Reabilitare.
O cauză mai puțin cunoscută a acestor dureri este de natură hormonală.
,,Corpul secretă un hormon numit relaxină, care îmbibă fibrele de colagen, făcând ca articulațiile să devină mai elastice. Așa se explică faptul că, în perioada sarcinii,  unele femei acuză dureri la nivelul articulațiilor periferice (pumn, cot, genunchi). Mai mult, aceste articulații se pot inflama. Nivelul relaxinei revine la normal abia la nouă luni după naștere”, susține specialistul.
Pentru o sarcină ușoară și de asemenea pentru a pregăti musculatura și respirația pentru naștere, specialiștii recomandă gimnastica pentru gravide, după încheierea primului trimestru de sarcină, când senzația de greață și de rău a dispărut și atunci când medicul ginecolog își dă acordul în acest sens.
,,Exercițiile din timpul sarcinii trebuie să se concentreze pe musculatura planșeului pelvin, pe musculatura spatelui și pe învățarea și adoptarea unei respirații corecte. Toate aceste lucruri vor menține un tonus și un echilibru între musculatura abdominală și musculatura spatelui și vor ajuta ca efortul și durerea să fie mai mici”, afirmă dr. Iulia Belc.
Mai mult decât atât, programul de exerciții fizice medicale trebuie adaptat în fiecare trimestru de sarcină și trebuie individualizat în funcție de fiecare femeie în parte. Programul de exerciții se continuă și după naștere, precoce în cazul unei nașteri normale, mai târziu în cazul în care s-a realizat o operație cezariană. Exercițiile postpartum ajută la întărirea planșeului pelvin, la tonifierea musculaturii spatelui și a abdomenului, la prevenirea durerilor de spate și la revenirea la forma fizică inițială.

Există și alți factori care pot provoca dureri de spate după naștere, cum ar fi poziția monotonă din timpul alăptării sau ridicarea constantă a copilului dintr-un loc în altul. Se recomandă în acest sens așezarea pe un fotoliu cu brațe, astfel încât cotul să poată fi sprijinit de părțile laterale, iar spatele să poată fi ținut drept și folosirea a două sau trei saltele în patul copilului, astfel încât efortul de a-l ridica să fie cât mai mic.

Sursa: SanatateaTV