Breaking News

O victorie convingătoare pentru Theresa May în alegeri ar ajuta-o în negocierile privind Brexit

Oficialii Uniunii Europene (UE) au fost reținuți în declarații legate de apropiatele alegeri legislative din Marea Britanie, insistând că este vorba de o chestiune internă, dar potrivit unui analist o victorie a actualei șefe a guvernului, conservatoarea Theresa May, ar putea crește ușor șansele de succes ale Londrei în negocierile privind ieșirea țării din blocul comunitar, relatează DPA.

Stefan Lehne, lector invitat la institutul Carnegie Europe, a subliniat că celelalte 27 de state membre ale UE nu au o poziție „coerentă” cu privire la urmările alegerilor de joi, dar o victorie convingătoare pentru conservatori i-ar asigura Theresei May o poziție mai solidă în negocierile cu Uniunea.

„Un mandat înnoit și puternic înseamnă pentru Theresa May o mai mare marjă de manevră, și aceasta este una din mizele acestor anticipate”, a spus Lehne. „Dar, desigur, asta nu va schimba nimic, ar putea doar crește ușor șansele unei soluții negociate”, a adăugat el.

Potrivit analistului, Theresa May va avea nevoie de o poziție solidă în țară pentru a putea negocia un pachet financiar cu UE și pentru a ajunge la un acord cu privire la aranjamentele de tranziție.

Deși oficialii Uniunii au fost discreți, în public, în ce privește alegerile de joi, unele remarci făcute de responsabili ai blocului comunitar ajunse în presă au complicat relațiile dintre Bruxelles și premierul britanic. Astfel, după un dineu la care au luat parte Theresa May și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, la începutul lui mai, un oficial al UE care a dorit să i se păstreze anonimatul a declarat pentru cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung că Juncker ar fi fost șocat de poziția dnei May cu privire la Brexit. Juncker i-ar fi spus premierului britanic că pleacă de la întâlnire „de zece ori mai sceptic” decât înainte, iar mai târziu s-ar fi plâns cancelarului german Angela Merkel că Theresa May trăiește în altă galaxie.

Șefa guvernului de la Londra a acuzat la rândul ei că unii „politicieni și oficiali europeni” proferează „amenințări” împotriva țării sale, vor să saboteze negocierile privind Brexitul și încearcă să influențeze rezultatul alegerilor legislative.

În opinia lui Stefan Lehne, astfel de acuzații la adresa UE sunt de un „nonsens total”. „Categoric nu există vreun efort al UE sau al instituțiilor UE să o înlăture de la putere pe Theresa May”, a afirmat analistul, apreciind că scurgerile în presă ar putea semnala că oficialii britanici subestimează dificultatea negocierilor de ieșire a țării lor din bloc.

Singurul oficial de la Bruxelles care a comentat public apropiatele alegeri britanice a fost Guy Verhofstadt, europarlamentarul însărcinat cu negocierea Brexitului din partea Parlamentului European. Acesta a calificat alegerile drept o „încercare de agățare de putere” a conservatorilor „pentru a-și asigura încă cinci ani la conducerea țării, înainte ca realitatea Brexitului să se facă simțită”, opinie exprimată în aprilie în cotidianul britanic The Observer.

„Ar însemna alegerea unui număr mai mare de conservatori în parlament șanse mai mari pentru Theresa May să obțină un acord pentru Brexit mai favorabil? Pentru cei care stau la masa discuțiilor la Bruxelles, este lipsit de relevanță”, a scris Verhofstadt.