Principalii miniștri din actualul guvern Theresa May își păstrează portofoliile

Premierul conservator britanic Theresa May i-a confirmat vineri în funcție în noul ei guvern pe ministrul de finanțe Philip Hammond, pe cel însărcinat cu negocierea Brexitului, David Davis, pe ministrul de interne Amber Rudd, cel al apărării, Michael Fallon, și pe șeful diplomației, Boris Johnson, a anunțat biroul de presă de la Downing Street, citat de agențiile de presă.

Confruntată cu opoziția față de Brexit manifestată de laburiști și liberal-democrați, Theresa May a convocat alegerile anticipate în speranța că partidul ei își va extinde majoritatea, pe care în legislativul acum dizolvat oricum nu putea conta în condițiile în care inclusiv în propria ei tabără conservatoare unii parlamentari nu îi susțineau abordarea fermă față de Brexit.

Însă la scrutinul de joi conservatorii au obținut numai 318 mandate în Camera Comunelor, față de 330 câte au avut anterior, pierzând astfel chiar și majoritatea fragilă avută până acum. Dar conservatorii își pot asigura totuși majoritatea cu ajutorul celor 10 mandate ale Partidului Democratic Unionist (DUP) din Irlanda de Nord, formațiune de asemenea favorabilă Brexitului, nu însă unui ‘Brexit dur’.

Lidera formațiunii DUP, Arlene Foster, a confirmat vineri începerea tratativelor cu Partidul Conservator în vederea formării unei majorități parlamentare.