PUTEM FI SERIOȘI SAU DOAR GLUMEȚI ȘI ȘMECHERI

A trecut este noi și vizita de lucru a președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă. Nu ca o șenilă de tanc, nu ca o pană smulsă din aripa deschisă peste Atlantic, ci pur și simplu doar cum mai poate să treacă un moment plăcut, o veste care să ne bucure.

Donald Trump l-a privit ”pe al nostru” din tălpi și până peste cap, admirându-i prezența fizică a celor 1,92 m, în desfășurare verticală, astfel încât, la 1,88 m președintele SUA a fost nevoit să ridice ochii în sus, cum te mai poți uita la un zgârie nor sau chiar la un munte. Evident că, această mișcare de cuprindere nu putea să fie una decisivă, ea contând în economia întâlnirii ca un punct de plecare, ca prima impresie pe care s-a construit întreaga poveste.

Să fim serioși și să înțelegem că nu poate fi vorba despre o victorie spectaculoasă a politicii românești la Casa Albă, victorie câștigată în ultimele secunde ale convorbirilor oficiale dintre Donald Trump și Klaus Iohannis. Președintele României a fost invitat la Casa Albă ca un învingător prestabilit. România a devenit o soluție concretă pe tabla de șah, pe care se joacă interesele SUA în Europa. Efectul constant al politicii de pe malurile Dâmboviței, dar și gesturile imediate al României oferit SUA, cu ajutorul cărora s-a creat indubitabil credința că SUA sunt iubite în România, în spațiul mioritic se merge pe mâna americanilor, în primul rând și mai apoi intră în calcul și ceilalți parteneri sau cooperanți europeni, asigură această certitudine că românii, România, nu vor trăda niciodată SUA (sic!)

De această dată, Klaus Iohannis nu a mers cu mâna întinsă la Donald Trup, chiar și numai pentru că acesta și-a construit întreaga campanie electorală la prezidențiale exact pe elementele contrare pomenii oferite cu subînțeles  de către cel mare și tare celor slabi și umili, ca semn de ”Țineți minte cine e șeful!”!

De această dată, nu s-au scos rufele murdare din geamantanele președintelui român, Klaus Iohannis fiind corect sfătuit să vorbească chiar și atunci când este pregătit să răspundă tăcând, mascând aproape perfect un anume scenariu, o anume înțelegere avută cu jurnaliștii români, așa cum Donald Trump a reușit să-și ”dreseze” presa de la Casa Albă, să nu-i supere oaspetele față de care, de această dată, este nevoit să joace rolul fratelui mare care are grijă de cel mic.

La o primă imagine de grup întâlnirea s-a consumat cu zâmbetul pe buze, cu îmbrățișări libere și deschise (ce nu au putut fi întâlnite, de exemplu, la vizita Angelei Merkel la Casa Albă, cancelarul german fiind surprinsă de presă atunci când îl întreba pe Donald Trump dacă ”vrea să-i întindă mâna ?” La această întrebare directă Donald Trump a rămas impasibil!). Și, totuși, în laboratoarele diplomației, în care a fost pregătită vizita de lucru încă din luna februarie 2017 realitatea este cu totul alta. Iată ce declară mass mediei noastre ambasadorul României la Washington, George Maior: „Bineînţeles este cazul să afirmam, fără să folosim cuvinte mari că este un succes pe plan extern al României, evident că vizează şi cetățenii României. În al doilea rând este un moment culminat în evoluţia parteneriatului strategic dintre cele două ţări, pe toate dimensiunile sale: politică, de securitate, militară, economică, şi aici aş face o paranteză, veţi vedea acţiuni foarte importante, în următoarele luni care vor avea efect direct în ce priveşte prosperitate României”. Această ultim frază ar trebui nuanțată, atâta timp cât ea poate fi înțeleasă ca un răspuns direct la așteptările anilor de după cel de-al doilea război mondial, când întreaga României stătea cu ochii pe cer să  vin americanii, astfel încât, țara să nu ajungă pradă sovieticilor, așa cum marile puteri ale lumii hotărâseră deja. ȘI poate de aceea George Maior s-a simit obligat să adauge: „În al treilea rând reafirmarea legăturii transatlantice, prin România, poziţionează România şi ca un stat pivot al relaţiilor transatlantice în regiunea noastră complicată. Aş spune ca să fiu extreme de sintetic: un plus pentru securitatea şi apărarea României, un plus pentru posibilitatea de a extrage prosperitatea pentru România şi cetăţenii săi”.

Ambasadorul român la Washington este însă destul de rezervat când vine vorba de raporturile dintre ţara noastră şi Rusia.
„Comunicarea nu este foarte dezvoltată pentru că vrem să avem o discuție de pe poziții egale, ca aliat NATO, și să primim un răspuns rațional din partea Rusiei, în ceea ce privește o contribuție mai mare a Rusiei la generarea unui climat de securitate mai pozitiv. Din păcate, nu este cazul acum”, George Maior a revenit la semnificația întâlnirii dintre şeful statului român, Klaus Iohannis, şi preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. Diplomatul a pus accent pe parteneriatul strategic dintre cele două ţări. „S-a dezvoltat foarte mult în 20 de ani, în termeni de cooperare militară, în termeni de comunicare politică, în termeni de relații economice. Este unul dintre cele mai solide din Europa Centrală și de Est.

Se poate spune astfel că visul despre America s-a dovedit a fi un început de realitate, ce va conta doar atunci când noi, românii, vom dovedi că putem fi și serioși, nu numai glumeți și șmecheri.

ADI CRISTI