Moțiunea de cenzură – publicată în Monitorul Oficial; Executivul îndeplinește doar acte administrative până la instalarea noului Guvern

 

Moțiunea de cenzură „România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor”, adoptată miercuri în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, prin care Guvernului Sorin Grindeanu i-a fost retrasă încrederea, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit art. 113 alineat 1 din Constituția României: „Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor”.

Totodată, potrivit art.114 alineat 2 din Legea fundamentală: „Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declarației de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condițiile articolului 113”.

În același timp, la art.110 alineat 2 se precizează că „Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă prim-ministrul se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, ori este în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile mai mult de 45 de zile”.

La alineatul 4 al aceluiași articol din textul constituțional se arată că „Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) și (2) îndeplinește numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”.

Nu în ultimul rând, în privința instalării unui nou guvern, Constituția face precizări la articolul 103. Astfel, potrivit alineat 1 al art.103: „Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.