Pârvulescu, despre rezultatul moțiunii de cenzură: PSD a dovedit că nu mai are un sprijin parlamentar important

Analistul politic Cristian Pârvulescu, președinte de onoare al Asociației Pro Democrația, consideră că, deși a reușit să treacă moțiunea de cenzură, PSD a dovedit că nu mai are un sprijin parlamentar important și devine „din ce în ce mai izolat”.

„Era un rezultat matematic previzibil, deși diferența de doar opt voturi nu este deloc confortabilă. Dacă PSD reușește să treacă moțiunea, în schimb a dovedit întregii opinii publice că nu mai are un sprijin parlamentar important. Ba, mai mult decât atât, această criză politică, care nu e doar o criză guvernamentală, dovedește că PSD devine din ce în ce mai izolat, fracturile interne se adâncesc și, chiar dacă va fi în măsură să prezinte un candidat pentru funcția de prim-ministru, nu mai are legitimitatea votului recent de la începutul lunii ianuarie. Va fi într-o situație complicată”, a declarat Pârvulescu, miercuri, pentru AGERPRES.

El a spus că „zvonurile indică o importantă reprezentare a tehnocraților în guvern”, iar „majoritatea de care dispune PSD devine din ce în ce mai mică”.

„Deci PSD este obligat de situație să reflecteze foarte serios asupra formelor de guvernare, astfel încât președintele (n.r. Klaus Iohannis) să aibă o marjă de manevră cât mai mică. (…) În condițiile în care PSD a pus UDMR într-o situație delicată, majoritatea de care dispune devine din ce în ce mai mică. Șansele de a trece Guvernul există. Oricum PSD și ALDE au în continuare majoritatea. Opt voturi înseamnă ceva în plus. Dar asta nu oferă nici pe departe unui guvern posibilitatea de a avea o politică foarte curajoasă. Reformele pe care PSD dorea să le realizeze și care presupun o susținere puternică din partea grupului parlamentar, majorității parlamentare vor fi din ce în ce mai dificil de pus în practică”, a spus analistul.

El nu exclude „riscul ca acest guvern să nu treacă” și intrarea „în logica alegerilor anticipate”.

„S-ar putea ca această criză politică să continue. De altfel, totul depinde de președinte. Nimic nu-l obligă pe președinte să meargă pe varianta pe care PSD o propune și putem intra în logica alegerilor anticipate. De altfel, cred că acestea n-ar fi deloc de ocolit în momentul de față. Ar fi o soluție rezonabilă de ieșire dintr-o situație care poate să ducă la perpetuarea instabilității politice în România. Dar nu cred că partidele politice, oricare ar fi acestea, sunt, în momentul de față, capabile să facă pasul înainte. (…) Este o ipoteză, președintele ar putea s-o urmeze, dar nu există, cel mai probabil, sprijin politic pentru ca ea să fie pusă în aplicare”, a încheiat Cristian Pârvulescu.

Moțiunea de cenzură „România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor” a fost adoptată miercuri în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, cu 241 de voturi „pentru” și 10 „împotrivă”. Numărul total de voturi valabil exprimate a fost 251.