Siria: Bashar al-Assad a vizitat pentru prima oară baza rusă de la Hmeimim

Președintele sirian Bashar al-Assad a întreprins marți prima sa vizită oficială la baza militară rusă de la Hmeimim, în vestul Siriei, a comunicat președinția siriană pe conturile de Telegram și Twitter, transmit AFP și Reuters.

Baza de la Hmeimim, situată la sud de orașul de coastă Lattakia, a aparținut armatei siriene, dar a fost cedată armatei ruse la începutul intervenției acestei în Siria, la 30 septembrie 2015.

În timpul vizitei, președintele Assad a inspectat tancuri și vehicule blindate și a discutat cu militari ruși. Conform agenției oficiale SANA, președintele a fost însoțit de șeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov.

O înregistrare video îl arată pe Assad, îmbrăcat cu costum și cravată închise la culoare, în cockpit-ul unui avion Suhoi-35.

Baza de la Hmeimim se află în centrul efortului militar al Moscovei în sprijinul regimului Assad, o intervenție care a răsturnat datele problemei în războiul din Siria, soldat cu peste 320.000 de morți în șase ani. Ea a permis armatei siriene să preia inițiativa, să recucerească orașul Alep, al doilea din țară, și să înainteze spre est pentru a redobândi teritorii controlate de jihadiștii grupării Statul Islamic.
Bashar al-Assad se află de mai multe zile într-un turneu la nord de Damasc, fiind pentru prima oară de la debutul conflictului, în 2011, când absentează atât de mult din capitala Damasc.

Duminică, el s-a rugat de sărbătoarea musulmană Eid al-Fitr în Hama, în prima sa vizită în acest oraș de la începutul conflictului.

Presa de stat siriană a mai relatat că președintele Assad a vizitat marți, împreună cu soția sa Asma și copiii lor, în regiunea rurală Hama soldați răniți în război.