Senat: Propunerea legislativă privind modificarea Legii de organizare și funcționare a Avocatului Poporului a fost adoptată

Plenul Senatului a votat cu 93 de voturi pentru, 12 împotrivă și 3 abțineri propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului.

Potrivit unui amendament la lege, funcția de Avocat al Poporului este asimilată ca rang și salarizare cu funcția de ministru.

„Acest proiect are rolul de a consolida statutul instituției Avocatului Poporului, în apărarea drepturilor fundamentale. A fost un parcurs legislativ cu foarte multe intervenții, cu foarte multe propuneri în Comisia juridică, am avut multe întâlniri, câteva luni de zile. Toți colegii au formulat amendamente și au fost, cea mai mare parte, admise”, a explicat președintele Comisiei juridice a Senatului Robert, Cazanciuc.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a susținut, la rândul său, că cele mai multe articole din textul propunerii au fost formulate în urma recomandărilor făcute de subcomitetul ONU pentru prevenirea torturii și de Comitetul European pentru Prevenirea Torturii.

„Ele au menirea de a asigura o mai mare autonomie din punct de vedere organizatoric și funcțional, pentru acest mecanism național de prevenire a torturii, peste 2.300 de locuri de detenție de la penitenciare, aresturi preventive, până la aziluri și orfelinate. Dacă veți vota acest proiect, evident va face ca activitatea instituției să se deruleze mai bine și îi va crește eficiența”, a afirmat Victor Ciorbea.

Senatorul USR Florina Presadă a susținut însă că proiectul de lege „nu are nicio legătură cu eficiența acestei instituții” și reprezintă „o răsplată politică dată domnului Ciorbea”.

„Vorbim de o pensie specială acordată Avocatului Poporului. Este cazul să spunem că Avocatul Poporului, atunci când s-a creat, a creat o imensă speranță pentru cetățenii țării, însă domnul Ciorbea s-a dovedit o cruntă dezamăgire. De ce merită domnul Ciorbea o pensie specială? Pentru rezistența în fața statului de drept. Până la urma aceasta s-a întâmplat și avem ca dovadă intervenția domnului Ciorbea la Curtea Constituțională din acest an, din ianuarie, când a atacat acel articol din legea de funcționare a guvernului care nu permite condamnaților penal să facă parte din Executiv. Peste câteva zile s-au 140.000 de semnături pentru demiterea domnului Ciorbea. În virtutea acestor semnături veniți domnule Ciorbea să pledați pentru o pensie specială astăzi?”, a afirmat Presadă, în timpul dezbaterilor pe marginea proiectului.

În replică, Avocatul Poporului Victor Ciorbea, a precizat că pensia specială nu este introdusă prin actualul proiect de lege, ci este prevăzută de legea în vigoare privind funcționarea instituției Avocatului Poporului.

‘Nu este prevăzută acum o pensie specială pentru Avocatul Poporului. Pensia specială pentru Avocatul Poporului a fost introdusă în urmă cu mai bine de 10 ani în timpul profesorului Muraru și nu există nicio modificare privind statutul Avocatului Poporului în proiectul acesta de lege față de proiectul în vigoare. Sunteți, din păcate, într-o eroare”, a spus Ciorbea.

Senatul este cameră decizională în cazul acestei propuneri legislative.