Programul ‘O șansă pentru viață’ continuă cu modernizarea a 24 de centre de transfuzie sanguină din țară

Programul „O șansă pentru viață” continuă anul acesta cu modernizarea a 24 de centre de transfuzie sanguină din țară.

Potrivit fundației care derulează programul, în parteneriat cu Asociația React, cele 24 de centre sunt situate în Ploiești, Târgoviște, Galați, Deva, Satu-Mare, Brăila, Miercurea-Ciuc, Reșița, Zalău, Râmnicu-Vâlcea, Baia Mare, Pitești, Botoșani, Alexandria, Craiova, Bârlad, Tulcea, Focșani, Piatra Neamț, Sibiu, Bacău, Câmpulung, Oradea și Timișoara.

Opt dintre aceste centre (aflate în Pitești, Câmpulung, Ploiești, Zalău, Satu-Mare, Sibiu, Bârlad și Focșani) vor fi renovate, iar celelalte vor fi dotate cu echipamente medicale moderne.

Angela Galeța, directorul fundației care desfășoară programul „O șansă pentru viață”, a precizat, miercuri, la o conferință de presă, că valoarea investiției în cazul celor 24 de centre de transfuzie sanguină care vor fi modernizate anul acesta se ridică la peste 200.000 de euro.

„Scopul programului este să creștem numărul donatorilor din centrele de transfuzii și să asigurăm siguranța actului transfuzional”, a afirmat Galeța.

Ea a adăugat că se înregistrează peste 1 milion de donatori de sânge pe an în toate cele 42 de centre de transfuzie sanguină din România.

Potrivit fundației care derulează programul „O șansă la viață”, acest proiect va include anul acesta și peste 20 de campanii mobile de donare de sânge, desfășurate vara în toată țara. Astfel de campanii vor fi organizate și în mai multe companii.

Programul „O șansă pentru viață” a fost finanțat de fundația care îl derulează cu aproximativ 1 milion de euro, în cei nouă ani de la lansarea acestuia.

Programul a început cu o serie de acțiuni anuale de informare și educare în legătură cu importanța donării benevole și periodice, continuând cu mai multe campanii mobile de donare de sânge în locuri publice, în campusuri universitare și la sediul companiilor.

În 2014 programul s-a extins prin adăugarea componentei axate pe renovarea și dotarea cu echipament medical a centrelor de transfuzie.

Centrul de Transfuzie Sanguină București, cel mai mare din România, a fost primul care a beneficiat de acest program, în 2014 și 2015. Tot în 2015, în cadrul programului au mai fost renovate șapte centre situate în alte orașe din țară, iar în 2016 alte zece centre.

„Peste 620.000 de donatori de sânge și pacienți au beneficiat până acum de schimbările produse în centrele de transfuzie sanguină în urma renovării și dotării lor cu echipament medical corespunzător. Dintre ei, mai mult de 414.000 de pacienți au primit sângele de care aveau nevoie pentru transfuzii. Lucrările de renovare au acoperit până acum peste 28.000 mp în 18 centre din țară. Ca rezultat al programului ‘O șansă pentru viață’, centrele de transfuzie sanguină din România au înregistrat în 2016 o scădere a mediei de vârstă a donatorilor la nivel național, pentru prima dată după 1989. La ora actuală, 30% din sângele donat provine de la donatori tineri fideli”, informează fundația care derulează proiectul „O șansă pentru viață”.

La rândul său, Anca Ștefan, președintele Asociației React, a semnalat, cu prilejul conferinței de presă, că sângele poate fi stocat o perioadă scurtă.

„Un sânge mai vechi de 32 de zile nu poate fi folosit organic, pentru că nu are niciun fel de valoare, niciun fel de proprietate (…) tot timpul este nevoie de sânge”, a adăugat Anca Ștefan.