Polonia: Monumentele dedicate gloriei Armatei Roșii vor fi transferate într-un buncăr nuclear

 

Monumentele dedicate gloriei Armatei Roșii, ridicate în Polonia după 1945, vor fi transferate într-un fost depozit subteran de rachete nucleare sovietice, a anunțat joi Institutul Polonez pentru Memoria Națională (IPN), citat de AFP.

Anunțul survine în contextul în care guvernul de dreapta al Partidului Lege și Justiție (PiS) a decis în urmă cu un an să șteargă toate urmele dominației sovietice în Polonia.

IPN, care a primit în 2016 misiunea de a demonta peste 200 de monumente ridicate în semn de „recunoștință” față de Armata Roșie, a semnat joi un acord cu Muzeul Războiului Rece din Podborsko (nord-vest), unde vor fi transferate aceste monumente.

Dar de ce la Podborsko? Deoarece, a explicat presei Jaroslaw Szarek, președintele IPN, la Podborsko au fost depozitate ani de zile armele nucleare care trebuiau să distrugă lumea democratică.

„Nu putem accepta glorificarea sistemului totalitar care a fost sistemul sovietic, sistemul comunist”, a declarat el.

Potrivit directorului muzeului, Aleksander Ostasz, „monumentele dedicate gloriei soldaților sovietici se înscriu perfect în narațiunea istorică” a acestui loc.

Monumentele vor fi expuse în fața planurilor privind un atac nuclear sovietic asupra Occidentului, ceea ce va permite vizitatorilor să facă o legatură între instalarea de către regimul sovietic a monumentelor cu secera și ciocanul în 1945 și planurile pentru războiul total din anii ’70.

Mutarea monumentelor, care va dura mai mulți ani, nemulțumește însă Rusia, ale cărei relații politice cu Polonia sunt deja extrem de tensionate.

Szarek a dat însă asigurări că relocarea nu va viza monumentele din cimitire. „Toate mormintele soldaților sovietici căzuți în timpul războiului vor continua să fie protejate de către statul polonez cu cel mai mare respect”, a precizat acesta.

La Podborsko se află unul dintre cele trei depozite de rachete nucleare sovietice construite în Polonia, singurul rămas intact.