Macron, criticat de intelectuali francezi și sirieni pentru poziția față de Al-Assad

Aproximativ o sută de intelectuali și specialiști francezi și sirieni i-au adresat o scrisoare deschisă președintelui Emmanuel Macron, criticându-l pentru schimbarea de poziție față de liderul sirian Bashar al-Assad, pe care o califică drept ‘eroare majoră de analiză’, transmite AFP.

Într-un articol de opinie publicat luni de cotidianul Libération, cercetători, jurnaliști și scriitori demontează punct cu punct analiza dosarului sirian făcută de președintele francez într-un recent interviu pentru ziarul Le Figaro.

Macron a declarat în special că el nu vede un ‘succesor legitim’ la Bashar al-Assad și că acesta nu este ‘dușmanul’ Franței, ci al poporului sirian.

„Este o eroare majoră de analiză care nu doar că va slăbi Franța pe scena internațională, dar nu va limita în niciun fel terorismul”, scriu semnatarii, printre care se numără scriitorul sirian Samar Yazbek, intelectualul sirian Yassin al-Haj Saleh, cercetătorii Ziad Majed, Vincent Geisser sau Leila Seurat, jurnaliștii Edith Bouvier sau Garance Le Caisne.

„Prin recunoașterea legitimității lui Bashar al-Assad, în contextul în care crimele sale sunt amplu documentate, plasați Franța în poziția de stat complice”, își exprimă regretul autorii scrisorii.

„Spuneți că vreți să impuneți două linii roșii: ‘armele chimice’ și ‘accesul umanitar’. Acestea au fost încălcate de mult timp în deplină impunitate. Și excludeți altele: bombardamente asupra populației civile, torturi și încarcerări în masă, asedierea unor orașe, înrolări forțate… Aceste abuzuri sunt la fel de inacceptabile”, denunță ei.

Semnatarii îi reproșează lui Macron că aliniază diplomația franceză la pozițiile SUA și Rusiei, oferind ‘un cec în alb’ regimului în numele luptei antiteroriste, în contextul în care, în opinia lor, Assad „nu este dușmanul terorismului, ci promotorul acestuia”.

În fine, autorii scrisorii îi mai reproșează președintelui francez că „infantilizează un întreg popor”. „Nu luați în considerare că el poate să își desemneze singur un succesor legitim pentru Al-Assad”, își exprimă ei indignarea.

Războiul din Siria a făcut din martie 2011 peste 320.000 de morți și milioane de strămutați și refugiați.