‘Acord politic’ privind un tratat de liber-schimb între UE și Japonia

 

Uniunea Europeană și Japonia au ajuns la un ‘acord politic’ privind un tratat de liber-schimb, a anunțat miercuri comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, relatează AFP.

‘Am ajuns la un acord politic la nivel ministerial. Recomandăm acum liderilor să confirme acest acord în cadrul summitului’ UE-Japonia care va avea loc joi la Bruxelles, a precizat comisarul european după o întrevedere cu ministrul japonez de externe, Fumio Kishida.

La summitul de joi vor participa președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European, Donald Tusk, precum și premierul japonez Shinzo Abe.

‘Putem să confirmăm că am ajuns la un acord cadru’, a declarat, la rândul său, Fumio Kishida jurnaliștilor niponi la Bruxelles, potrivit canalului de televiziune japonez NHK.

Malmstrom a postat pe Twitter o fotografie în care apare alături de ministrul Kishida, fiecare ținând o păpușă tradițională niponă ce simbolizează bun venit.

Europenii și japonezii au lucrat din greu pentru a ajunge la un acord politic înainte de summitul G20 care va avea loc vineri și sâmbătă la Hamburg, în Germania.

Anunțarea unui astfel de acord chiar înaintea summitului le permite părților semnatare să transmită lumii ‘un semnal puternic’ în favoarea liberului-schimb, în special președintelui american Donald Trump, a cărui politică protecționistă a provocat preocupări în rândul țărilor partenere.

Negociat din martie 2013 într-un climat de cvasi-indiferență, acest tratat este prezentat de Bruxelles ca fiind la fel de ambițios ca Acordul de liber-schimb dintre UE și Canada ( CETA).