Costoiu: Legea privind personalul de cercetare creează codul consolidării parteneriatelor între mediul privat și universități

Legea privind personalul de cercetare creează ”codul consolidării” parteneriatelor între mediul privat și universități, precum și între personalul didactic și de cercetare, în conformitate cu cerințele pieței, consideră rectorul Universității Politehnica din București, Mihnea Costoiu.

Reprezentantul UPB afirmă că oprirea „exodului” intelectualilor din România se face prin măsuri concrete și nu prin declarații și își manifestă speranța că această lege va constitui o astfel de măsură.

„Sunt încântat să vă informez că inițiativa parlamentară privind stimularea personalului de cercetare, dezvoltare și inovare — pe care am inițiat-o și susținut-o — a fost promulgată. Decretul nr. 610/2017 din 30 iunie 2017 privind promulgarea Legii pentru stimularea personalului de cercetare, dezvoltare și inovare din instituții de învățământ superior de stat și unități de cercetare-dezvoltare-inovare din sistemul național a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 515 din 4 iulie 2017. Mai mult decât oricând, activitățile de cercetare-dezvoltare-inovare stau la baza creșterii economice și dezvoltării sociale. Comunitățile academice și științifice devin din ce în ce mai relevante nu doar în procesul educațional, ci în implementarea strategiilor naționale de creștere durabilă. Tocmai de aceea, eforturile mele din ultima perioadă s-au concentrat asupra promovării, facilitării activităților de cercetare și asupra generării condițiilor în care rezultatele cercetărilor să poată fi implementate sau lansate pe piața din România”, afirmă reprezentatul UPB, potrivit unui comunicat de presă.

Noua lege asigură cadrul legal pentru impulsionarea activităților de cercetare științifică, dezvoltare, inovare, creație, servicii și transfer tehnologic din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat și unităților de cercetare-dezvoltare-inovare din sistemul național, prin atragerea de resurse financiare din mediul economic privat, și pentru dezvoltarea parteneriatului public-privat.

Totodată, legea mai prevede că pentru dezvoltarea și consolidarea centrelor/institutelor de cercetare, inclusiv pentru susținerea unor reviste sau mobilități, instituția de învățământ superior de stat și/sau unitatea de cercetare-dezvoltare-inovare din sistemul național poate aloca o sumă reprezentând maximum 10% din volumul cheltuielilor indirecte.

„Prevederile prezentei legi se aplică tuturor tipurilor de contracte de cercetare/finanțare/servicii care sunt încheiate cu persoane juridice de drept privat, exceptându-le pe cele care sunt finanțate din fonduri externe nerambursabile”, se precizează în lege.