Ciocniri între palestinieni și poliția israeliană pe Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est

Mai multe ciocniri au izbucnit joi între poliția israeliană și palestinieni pe Esplanada Moscheilor în Ierusalimul de Est anexat, în contextul în care credincioșii musulmani au intrat în acest loc sfânt pentru prima dată în ultimele două săptămâni, transmite AFP.

Autoritățile politice și religioase au făcut apel joi dimineață la palestinieni să se întoarcă la rugăciune pe Esplanada Moscheilor după anunțul făcut de Israel de retragere a tuturor noilor dispozitive de securitate pe care le-a instalat la intrările în acest loc extrem de sensibil.

Jurnaliști ai AFP au văzut mii de credincioși intrând pe Esplanadă, un loc pe care musulmanii îl numesc Sanctuarul Nobil, iar evreii — Muntele Templului, pentru rugăciunea de după-amiază.

Unii plângeau de bucurie, în timp ce alții strigau ‘Allahu Akbar’ (‘Dumnezeu este cel mai mare’ — n.r.).

Însă imediat au izbucnit confruntări cu forțele de securitate israeliene. Semiluna Roșie palestiniană a spus că 46 de persoane au fost rănite pe Esplanada Moscheilor și în jurul acestui loc.

Cauzele ciocnirilor nu erau clare pentru moment.

Doi polițiști israelieni au fost uciși la 14 iulie de arabi israelieni la una din porțile Orașului Vechi, unde este situată Esplanada.

Ulterior, autoritățile israeliene au instalat o serie de dispozitive de securitate la intrările în acest loc, ceea ce a provocat tensiuni care au degenerat rapid în confruntări sângeroase între manifestanți palestinieni și forțele de ordine israeliene în Ierusalimul de Est, partea palestiniană — ocupată și anexată de Israel — din oraș, și în Cisiordania ocupată.

Și, până joi, pentru a protesta împotriva acestor măsuri, credincioșii s-au rugat în afara Esplanadei Moscheilor.