Vânzările de carburanți și de produse alimentare au contrubuit la creșterea afacerilor în comerțul cu amănuntul, în S1

Cifra de afaceri înregistrată în comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut, în primul semestru al anului, cu 7,8%, ca serie brută, față de aceeași perioadă din anul anterior, datorată în principal vânzărilor cu amănuntul a carburanților pentru autovehicule în magazine specializate, respectiv a vânzărilor de produse nealimentare, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate joi.

Conform statisticii, în intervalul 1 ianuarie — 30 iunie 2017, comparativ cu primele șase luni din 2016, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), s-a majorat și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 7,3%, ca urmare a rezultatelor pozitive din vânzările de produse nealimentare (+11,1%), comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+10,2%) și vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+3,1%).

Ca serie brută, afacerile în același domeniu de activitate, au crescut cu 7,8% datorită comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+10,9%), vânzărilor de produse nealimentare (+10,1%) și vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+3,5%).

Datele INS relevă, totodată, că, în iunie 2017 vs iunie 2016, cifra de afaceri pentru comerțul cu amănuntul, ca serie brută, a înregistrat un salt de 7,3%, iar ca serie ajustată de 6,5%.

De asemenea, în comparație cu luna mai din acest an, în iunie 2017, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), a scăzut, ca serie brută, cu 1,5%, din cauza vânzărilor mici de produse alimentare, băuturi și tutun (-2,8%) și de produse nealimentare (-1,5%). Pe de altă parte, comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 0,6%.

Afacerile în același domeniu de activitate s-au diminuat în iunie față de mai, anul curent, și ca serie ajustată, cu 0,4%, ca urmare a scăderii vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (-1,7%) și vânzărilor de produse nealimentare (-0,3%). Singurul segment care înregistrat o creștere a vânzărilor a fost comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+1,3%).