Rusia califică drept o ‘provocare deliberată’ expulzarea jurnalistei ruse Anna Kurbatova din Ucraina

Ministerul de Externe rus a acuzat miercuri Ucraina că a răpit-o pe jurnalista rusă Anna Kurbatova înainte de a anunța expulzarea acesteia din țară și a calificat această decizie drept o ‘provocare deliberată’ din partea serviciului securității de stat al Ucrainei și a naționaliștilor radicali, relatează Reuters și AFP.

Ministerul de Externe rus a precizat că informații cu caracter personal referitoare la jurnalista rusă au fost publicate în ajunul arestării sale pe un site internet apropiat naționaliștilor ucraineni.

Serviciul securității de stat din Ucraina (SBU) a anunțat miercuri că o va expulza pe Anna Kurbatova, jurnalistă a postului public de televiziune din Rusia, pe care Kievul o acuză de propagandă anti-ucraineană.

‘Propagandista rusă Anna Kurbatova va reveni forțat în Rusia. În prezent, documentele necesare pentru expulzarea sa sunt procesate. Același lucru se va întâmpla cu oricine își permite să discrediteze Ucraina’, a declarat purtătoarea de cuvânt a SBU, Olena Ghitlianska, citată de agenția de presă Reuters.

O sursă din interiorul SBU a indicat pentru AFP că jurnalista a fost arestată ca urmare a unui reportaj considerat prea critic despre Ucraina și că ea va fi expulzată de pe teritoriul ucrainean. ”Va fi expulzată ca urmare a reportajului pe care l-a realizat cu ocazia Zilei Independenței (24 august, n.r.). Șederea sa aici va fi scurtată și ea va face obiectul unei interdicții de intrare în Ucraina”, a adăugat sursa respectivă.