Scriitorul Emmanuel Carrere, câștigător al premiului Târgului Internațional de Carte de la Guadalajara

Scriitorul Emmanuel Carrere a fost anunțat luni drept câștigător al premiului Târgului Internațional de Carte de la Guadalajara (Mexic), care i se va decerna la 25 noiembrie, în timpul desfășurării acestei manifestări culturale, una dintre cele mai importante din America de Sud, informează AFP.

Emmanuel Carrere, 59 de ani, este un scriitor care traversează „mai multe teritorii creative cu o ușurință care i-a permis să devină unul dintre autorii cei mai citiți și mai influenți din noile generații”, și-a motivat alegerea juriul — compus din scriitori și critici din mai multe țări — într-un comunicat.

Scriitor, scenarist și jurnalist, Emmanuel Carrere „este autorul unei opere versatile, ample și transversale, care a obținut o recunoaștere internațională vastă și entuziastă”, se adaugă în comunicat.

Valoarea premiului obținut de Carrere este de 150.000 de dolari (126.240 de euro).

Carrere este cunoscut în special pentru cărțile „La Classe de neige” (1995), „L’Adversaire”(2000), „Un roman russe” (2007), „Limonov” (prix Renaudot 2011) și „Le Royaume” (2014).

Premiul Târgului Internațional de Carte de la Guadalajara, creat în 1991, recompensează autorii care scriu într-o limba latină. În acest an au fost înregistrate 72 de candidaturi provenind din 18 țări.

Emmanuel Carrere este al doilea autor francez recompensat cu această distincție după poetul Yves Bonnefoy în 2013. Printre autorii care au primit acest premiu figurează portughezul Antonio Lobo Antunes (2008), columbianul Fernando Vallejo (2011)și italianul Claudio Magris (2014).

Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara (FIL) va debuta la 25 noiembrie.