Franța va face o propunere privind înnoirea flotei de avioane de luptă a Belgiei

Franța se pregătește să facă o ofertă Belgiei pentru înnoirea flotei de avioane de luptă a acestei țări, a declarat joi, la Tallinn, ministrul francez al apărării, Florence Parly, în marja unei reuniuni a omologilor săi din Uniunea Europeană, transmite AFP.

Belgia a lansat în martie o procedură de achiziție a 34 de avioane de luptă care să ia locul aparatelor F-16, de fabricație americană, la orizontul anilor 2023-2028, o tranzacție estimată la 3,6 miliarde de euro.

Termenul pentru depunerea ofertelor se încheie joi, la miezul nopții. În competiție se află trei candidați: gigantul american Lockheed Martin cu aparatul F-35, consorțiul european Eurofighter cu Typhoon și producătorul francez Dassault cu Rafale.

Conform unor publicații belgiene apărute joi, Dassault ar fi renunțat la prezentarea unei oferte.

Însă, potrivit cotidianului francez L’Opinion, guvernul francez va propune ‘în orele următoare un acord de la guvern la guvern’, de tipul celui încheiat pentru vânzarea a 36 de aparate Rafale către India în 2016.

Acest acord ar include compensații industriale în Belgia (de tip offset) și o cooperare militară în linia celei pe care o pregătește Uniunea Europeană, adaugă L’Opinion, citând o sursă apropiată dosarului.

Franța renunță, în schimb, să mai participe la licitația lansată în martie, considerând că aceasta a fost elaborată astfel încât ‘să privilegieze avionul american F-35’, mai scrie cotidianul.

Autoritățile belgiene estimează costul achiziției celor 34 de avioane de luptă la 3,59 miliarde de euro, la care se adaugă 1,2 miliarde pentru activități conexe precum instruirea piloților și tehnicienilor și mentenanța avioanelor.

Franța și Belgia au încheiat deja un parteneriat în luna iunie în sectorul blindatelor, cu privire la achiziția a aproape 500 de vehicule de luptă franceze de către armata belgiană și la cooperarea în domeniile instruirii și mentenanței.