Breaking News

Vicepreședintele irakian Nuri al-Maliki către ambasadorul SUA: Kudistanul nu va deveni un „al doilea Israel”

Influentul vicepreședinte și fost premier al Irakului, Nuri al-Maliki, a declarat duminică că respinge posibilitatea ca regiunea Kurdistan să devină „un al doilea Israel” și a atenționat că referendumul din 25 septembrie privind independența acestei regiuni va avea „consecințe periculoase” pentru Irak, informează AFP.

Trebuie ca etnicii kurzi „să anuleze acest referendum, care este contrar Constituției și nu servește nici interesului general al poporului irakian, nici chiar celui particular al kurzilor”, a pledat Maliki în timpul unei întrevederi cu ambasadorul SUA, Douglas Silliman.

„Nu vom permite crearea unui al doilea Israel în nordul Irakului”, a adăugat șeful Alianței Statului de Drept, principala coaliție din parlamentul irakian.

El a afirmat că refuză astfel crearea unui stat pe baze etnice în Orientul Mijlociu, asemeni modelului după care a fost înființat, în 1948, statul Israel, pe baze religioase.

ONU a propus să se ajungă în următorii trei ani la un acord între Bagdad și Ebril, în schimbul amânării organizării referendumului. Însă președintele kurd, Massoud Barzani, a susținut în mod repetat că va renunța la consultarea din 25 septembrie doar dacă i se vor prezenta „alternative” mai interesante.

Israelul, prin vocea premierului său Benjamin Netanyahu, este singura țară care și-a exprimat sprijinul pentru desfășurarea referendumului, ceea ce a stârnit reacții atât în Orientul Mijlociu, cât și dincolo de regiune.

Casa Albă le-a cerut vineri kurzilor să renunțe la referendumul lor „provocator” și „destabilizator”, reafirmând că această consultare ar constitui o piedică în calea luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

AGERPRES/(