Peter Szijjarto: Țările din Grupul de la Vișegrad și SUA sunt aliați naturali

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a afirmat în cadrul unui forum la Washington că țările din Grupul de la Vișegrad (V4 – Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia) și Statele Unite ale Americii (SUA) sunt aliați naturali, relatează joi agenția MTI.

”Europa Centrală, în special Grupul de la Vișegrad, a fost vocea rațiunii în discuțiile aprinse și dificile privind viitorul Uniunii Europene”, a declarat șeful diplomației ungare în cadrul unui forum organizat de ”Center for European Policy Analysis” (CEPA), un grup de reflecție american specializat pe probleme ce privesc Europa Centrală.

”Europa Centrală este cea mai sigură regiune din Europa”, a estimat ministrul ungar, atribuind aceasta unui demers comun al economiei și securității bazate pe ”politici raționale pe care Europa Centrală și actuala administrație americană le împărtășesc în multe moduri”.

Potrivit lui Szijjarto, SUA și V4 pun securitatea țărilor și a cetățenilor lor pe primul plan, contrar a ceea ce el a numit ”politicile deficitare, periculoase și ipocrite ale Uniunii Europene”.

În pofida presiunii europene, V4 insistă că migrația ilegală ”este un lucru rău” și membrii săi consideră drept o datorie protecția cetățenilor la cel mai înalt grad posibil, a afirmat ministrul ungar.

Szijjarto a afirmat că atât SUA cât și țările central-europene promovează politici economice patriote. Când președintele Donald Trump a declarat ”America, mai întâi”, aceasta a fost ca ”o eliberare”, deoarece nimeni nu va mai pune din nou în cauză dreptul unei țări de a situa pe primul plan interesele sale naționale, a adăugat el.

”Grupul de la Vișegrad este cea mai puternică și cea mai eficientă alianță din cadrul UE”, este de părere ministrul ungar. Grupul este de asemenea un aliat natural al SUA când este vorba de diferite probleme geopolitice, precum necesitatea de reformă a NATO. Este clar că NATO în Europa trebuie să fie puternic și țările UE trebuie să facă mai mult pentru a-și asigura propria securitate, a mai spus Szijjarto