Scoția va interzice tehnologia fracturării hidraulice pentru exploatarea gazelor și petrolului de șist

Guvernul scoțian a anunțat marți că va interzice tehnologia fracturării hidraulice pentru exploatarea gazelor și petrolului de șist, invocând respectul față de mediu și opoziția cetățenilor, informează AFP.

”Am notificat astăzi toate autoritățile locale din Scoția pentru a le semnala că moratoriul rămâne în vigoare pe termen nedefinit”, a explicat Paul Wheelhouse, ministrul energiei în guvernul regional, în fața Parlamentului din Edinburgh. Scoția a inițiat, la începutul anului 2015, un moratoriu temporar privind extracția prin fracturare hidraulică.

”Aceasta decizie înseamnă că fracturarea hidraulică nu va mai fi folosită în Scoția”, a subliniat ministrul, adăugând că măsurile luate vor fi ”suficiente pentru interzicerea eficientă a extracției de petrol și gaze nonconvenționale în Scoția”.

Hotărârea trebuie să mai primească și acordul Parlamentului regional, dar acest lucru nu va pune probleme în contextul în care executivul condus de Partidul Național Scoțian deține majoritatea, iar Partidul Laburist și Partidul Verde sunt în favoarea interdicției.

Pentru a-și argumenta decizia, Wheelhouse aduce în sprijinul său concluzia unei anchete ample realizată în rândul populației din regiunile unde solul conține hidrocarburi. Peste 99% dintre cetățeni s-au declarat împotriva fracturării hidraulice.

Ministrul a precizat că folosirea acestei tehnici va duce la mărirea cantității de gaze cu efect de seră, ceea ce ar putea pune în pericol îndeplinirea obiectivele de reducere a emisiilor convenite în cadrul acordurilor internaționale pentru limitarea încălzirii globale.

Procedeul fracturării hidraulice constă din crearea de fisuri subterane și infiltrarea unui lichid format din apă, nisip și substanțe chimice pentru a permite extracția gazelor din roci.

AGERPRES/