Breaking News

SUA: Democrații din Congres încearcă să relanseze demersurile de înăsprire a controlului armelor, dar fără mari șanse

Democrații din Congresul SUA și-au relansat eforturile pentru un control mai strict asupra armelor după tragedia de duminică din Las Vegas, în care un american de 64 de ani a deschis focul de la etajul 32 al unui hotel asupra mulțimii adunate jos la un concert, omorând aproape 60 de oameni și rănind peste 500. Eforturile democraților de a întări controlul asupra armelor nu au însă șanse să ajungă prea departe, consideră experți citați joi de Xinhua.

Poliția a găsit zeci de arme de foc și explozibili în camera de hotel și în locuința lui Stephen Paddock, considerat autorul celui mai sângeros atac de acest gen din istoria SUA. Paddock, care s-a sinucis după atac, își acumulase arsenalul aparent legal.

Miercuri, congresmanul John Lewis, aflat în fruntea demersurilor de înăsprire a legislației în domeniul armelor, i-a îndemnat pe americani să aibă mai mult „curaj moral” în această privință. Toți membrii Congresului ar trebui să aibă curajul să supună la vot o lege de bun simț privind controlul armelor, a subliniat reprezentantul democrat de Georgia în cadrul unei conferințe de presă.

Dar, potrivit experților, democrații nu vor ajunge probabil prea departe cu controlul armelor din două motive: mai întâi, republicanii, care susțin dreptul constituțional al americanilor de a deține arme, predomină în Congres. În al doilea rând, există un precedent istoric. Nici după atacul de la școala Sandy Hook din 2012, soldat cu moartea a 20 de copii, democrații nu au reușit să determine adoptarea unei legi care să înăsprească regimul armelor de foc.

„Dacă după Sandy Hook nu au putut lua măsuri, mi-e greu să cred că vor putea lua măsuri cu un Congres controlat de republicani”, a declarat pentru Xinhua analistul politic și strategul republican Ford O’Connell.

Într-adevăr, un mare număr de americani sunt proprietari de arme, iar armele de foc fac parte din cultura de autosuficiență și independență înrădăcinată în societatea SUA. Conform unui raport publicat în iunie de Pew Research Center, 48% dintre americani fie au crescut într-o casă unde existau arme, fie dețin personal arme, iar circa șapte din zece au tras la un moment dat cu arma, chiar dacă nu au deținut niciodată vreuna. Potrivit lui O’Connell, democrații ignoră probabil importanța pe care o au armele pentru deținătorii lor.

Americanii au o relație veche și complexă cu armele de foc, dreptul de a fi înarmat fiind înscris în Constituție, cea mai înaltă autoritate legală din SUA. Părerile experților diferă în privința detaliilor, dar părinții fondatori ai Americii considerau că o populație înarmată poate apăra țara de invadatorii străini și în plus, pe vremuri unele regiuni fiind slab populate, locuitorii din zone izolate aveau nevoie de arme pentru a-și apăra pământurile și familiile.

Studiul realizat de Pew Research a conchis că autoapărarea este principalul motiv pentru a deține o armă, 67% dintre cei intervievați oferind acest răspuns. Totodată, majoritatea deținătorilor de arme asociază acest lucru cu percepția libertății personale, iar 74% dintre ei afirmă că este vorba de un drept esențial. Există totuși și aspecte asupra cărora cei care susțin dreptul de a avea arme și cei care sunt împotriva lor cad de acord, cum ar fi restrângerea accesului la arme de foc pentru indivizii cu afecțiuni psihice și cei aflați în vizorul autorităților.

În același timp, chiar și o parte dintre republicani s-au declarat dispuși, după tragedia de duminică, să ia în considerare interzicerea dispozitivelor menite să intensifice tirul armelor semiautomate, așa-zisele „bump stock”, care au fost găsite și asupra lui Paddock. Numărul 2 al republicanilor din Senat, John Cornyn, a afirmat că dorește organizarea unei audieri pe această temă, menționează Xinhua.

AGERPRES/