Breaking News

Spaniolul Pedro Agramunt demisionează din funcția de președinte al APCE ca urmare a unei călătorii controversate în Siria

Senatorul spaniol Pedro Agramunt a demisionat vineri din funcția de președinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), cu trei zile înainte de votul asupra unei rezoluții în cadrul sesiunii de toamnă a Adunării de la Strasbourg ce viza destituirea sa, din cauza unei călătorii controversate în Siria, relatează AFP.

„Am decis astăzi, din motive personale, să nu mai prezidez Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei”, a anunțat pe contul său de Twitter Pedro Agramunt, în vârstă de 66 de ani, ales președinte al APCE în ianuarie 2016.

Plecarea sa a fost cerută de toate grupurile politice ale APCE, care i-au reproșat lui Pedro Agramunt, adesea chiar în termeni virulenți, vizita la Damasc în luna martie, cu un avion pus la dispoziție de guvernul rus, și unde s-a afișat cu președintele Bashar al-Assad.

În iunie, APCE a adoptat o procedură care îi permite să-l destituie pe președintele său, ceea ce nu putea face până în prezent. Mai mulți membri ai Adunării i-au cerut atunci lui Agramunt să demisioneze pentru a „evita umilința unei destituiri”.

O propunere de destituire a fost adoptată în iunie de 158 din cei 324 de parlamentari ai APCE, iar decizia a fost de a supune la vot destituirea lui Agramunt la următoarea sesiune a Adunării din octombrie dacă acesta nu ar fi demisionat până atunci.AGERPRES/