Marea Britanie: Proiectul de lege referitor la Brexit nu va fi discutat în parlament săptămâna viitoare

Proiectul de lege înaintat de guvernul britanic pentru a abroga dreptul european în vederea Brexitului nu va fi discutat în parlament săptămâna viitoare, a anunțat joi, contrar așteptărilor, deputata conservatoare Andrea Leadsom, transmit AFP și Reuters.

Andrea Leadsom, care răspunde din partea guvernului de relația cu Camera Comunelor, a explicat că executivul are nevoie de timp pentru a studia cele 300 de amendamente și 54 de noi articole propuse de parlamentari.

‘Nu este nimic ciudat sau de temut din această scurtă pauză’, a subliniat dna Leadsom, promițând că vor exista opt zile de dezbateri, dar fără a preciza când vor începe acestea.

Proiectul de lege se află în centrul strategiei pentru Brexit a guvernului, urmând să transpună parțial legislația europeană în cea britanică în momentul ieșirii țării din UE, și să abroge actul din 1972 al parlamentul prin care Regatul Unit devenea membru al blocului comunitar.

‘Este o dovadă în plus că guvernul este paralizat în privința strategiei de adoptat pentru Brexit’, a comentat Keir Starmer, responsabilul Partidului Laburist pe problemele Brexitului, în timp ce The Daily Telegraph a scris joi că ‘decizia de a amâna procesul legislativ întărește impresia că guvernul este pe cale să piardă controlul asupra Brexitului’.

Potrivit unei surse din cadrul Partidului Laburist, citată de AFP, dezbaterea ar putea fi reluată de-abia la mijlocul lui noiembrie și supusă la vot nu mai devreme de sfârșitul anului.

Numeroși deputați au criticat metoda folosită de guvern, care solicită, prin acest proiect de lege, prerogative excepționale pentru a putea proceda la modificările substanțiale necesare pentru transpunerea parțială a dreptului european.

Unele dintre modificări sunt susținute de suficienți deputați conservatori pentru a provoca, în condițiile unei majorități fragile în parlament, o înfrângere Theresei May, care și-ar vedea pusă sub semnul întrebării capacitatea de a finaliza procesul de ieșire a țării din UE.

AGERPRES