SCRIITORII ANULUI 2017, SCRIITORUL ANULUI 2017

Scriitorul apare în întregul context social actual ca o specie greu de înțeles, dar nu pentru că ar fi mai complicat decât un joc de rebus, ci poate pentru că oamenii serioși ai timpului prezent sunt mult prea preocupați cu dușmănia decât să înțeleagă cum funcționează scriitorul român al timpului său. De fapt, se poate pleca de la întrebarea primară: Ce este scriitorul? Din ce se compune un scriitor? Are vreo legătură cu onorabila meserie de ”scriitor de vagoane”, cel care folosește creta albă pentru a indica unde merge vagonul de marfă din garnitura formată? Evident că o astfel de precizare, în contextul definirii scriitorului profesionist, ține mai mult de glumă decât de seriozitatea aprecierii muncii scriitorului mai sus comentat, de a cărei muncă depinde ajungerea la timp și la adresa stabilită a mărfii atât de necesară economiei naționale. Evident că, încă vorbim despre scriitorul de vagoane, scriitorul profesionist de vagoane, cel care își câștigă existența de pe urma prestării acestei meserii întâlnită în Nomenclatorul de Meserii al Ministerului Muncii de ieri și de azi. Este adevărat că în varianta de după 1990, Nomenclatorul mai cuprinde meseriile de scriitor și aceea de poet, meserii care sunt ele confirmate prin acte, dar care nu asigură traiul de zi cu zi al celor care le practică. Puțini sunt scriitorii români și poeții români, care trăiesc doar de pe urma scrisului. Și, totuși, dincolo de metaforă, nu putem ignora și nici minimaliza importanța scriitorului în formarea conștiinței naționale, în susținerea culturii ca factor decisiv în dezvoltarea personalității noastre ca popor. Scriitorul este forța de care dispune o literatură națională, care, la rândul ei, dezvoltă acea atracție inconfundabilă cu ajutorul căreia țara este propulsată în literatura universală, devenind un glas unic și inconfundabil, care contribuie decisiv la promovarea imaginii țării, a numelui ei în concernul marilor culturi naționale.

Scriitorul astfel propulsat are forța necesară impregnării naționalității cărei îi aparține cu sintagma genialității lui, contribuind în egală măsură cu acele cuceriri științifice care păstrează numele țării în zona excelenței.

Scriitorul, în trecerea sa prin viața de zi cu zi, este ”omul de lângă noi”. Este omul viu iscoditor care ne urmărește și ne ascultă, care se lasă impresionat de ceea ce se întâmplă în jurul său, care are capacitatea de a sintetiza o realitate prin creuzetul imaginației și a talentului său, astfel încât produsul său finit, opera literară, să fie expresia valorii timpului prezent fără ca realitatea propriu-zis să se regăsească asemene unei descrieri după natură. Scriitorul este acea memorie vie care nu se lasă impregnată de reflexul lui copy paste, cât mai ales el are capacitatea unică de a produce literatură, astfel încât opera sa să aibă acele ingrediente necesare rezistenței în timp, să nu fie alterată de timp, să rămână vie și nemuritoare, așa cum este astăzi Homer, Platon, Dante, Shakespeare, Goethe, Balzac, Dostoievski, Eminescu, Caragiale, Creangă, Arghezi, Blaga, Bacovia, Kavafis, Stănescu și această coloană infinită există în veșnicia timpului.

Este bine ca să ne cunoaștem scriitorii în timpul vieții lor. Să-i vedem, să-i atingem, să-i pipăim ascultând cum țipă materia în ei ca semn al nașterii unei opere de geniu sau a unei opere importante pentru literatura universală, chiar și ca reprezentantă a literaturii române.

Aflată la a doua ediție, Gala Scriitorii Anului 2017, va aduce la Iași pe cei 12 premiați ai perioadei noiembrie 2016-octombrie 2017, din care va fi ales Scriitorul Anului 2017.

Dacă ar fi să parcurgem această listă de premianți vom întâlni valorile certe ale literaturii române actuale și nu numai, începând cu Varujan Vosganian, Al. Cistelecan, Gelu Dorian, Mihaela Miroiu, Gabriel Chifu, Andrei Cornea, Bogdan Alexandru Stănescu, Eugen Suciu, Andrei Pleșu, Nculaie Gheran, Adrian G. Romila, Mihai Șora. Juriul va trebui să-și închei misiunea care a durat 12 luni alegând din acești 12 scriitori reprezentativi ai literaturii române în anii 2016-2017 pe cel mai bun scriitor al anului 2017. Poate de aceea este necesară și nominalizarea celor nouă membri ai juriului, de această dată condus de Mircea Mihăieș, câștigătorul primei ediții a Galei Scriitorii Anului 2016. Astfel, ca membrii ai juriului îi amintim pe Dan Cristea, Daniel Cristea Enache, Ioan Holban, Eugen Negrici, Nicolae Oprea, Răzvan Voncu și Mihai Zamfir.

Iașul va fi gazda acestui regal scriitoricesc, adunând în Sala Chopin de la Palas, astăzi, 2 noiembrie 2017, ora 17, tot ce a avut literatura română mai important de arătat iubitorilor de lectură. Iașul primește astfel importanța necesară statutului său unanim recunoscut, acela de capitală culturală a țării, mulțumind și marelui actor Ion Caramitru pentru prezența sa la acest eveniment.

ADI CRISTI