Human Rights Watch: Recentele arestări din Arabia Saudită ar putea fi motivate politic

Arestările de săptămâna trecută în Arabia Saudită a zeci de personalități acuzate de corupție ar putea, în realitate, face parte din lupta pentru putere în această țară, a estimat miercuri Human Rights Watch (HRW), informează AFP.

 

Autoritățile saudite au arestat sâmbătă miniștri, oameni de afaceri și prinți, printre care miliardarul Al-Walid ben Talal și fostul șef al Gărzii Naționale, prințul Metab ben Abdullah.

Aceste arestări au fost făcute la ordinul unei comisii nou-înființate, sub conducerea puternicului prinț moștenitor, Mohammed ben Salmane, care caută să-și consolideze puterea.

‘Înființarea unui nou organism de luptă împotriva corupției și arestările în masă, în mijlocul nopții, nasc îngrijorări’, a declarat Sarah Leah Whitson, directoarea pentru Orientul Mijlociu a HRW.

Ea și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că aceste persoane au fost plasate în arest fără ca autoritățile să specifice motivele arestării lor.

‘În timp ce mass-media saudite prezintă aceste măsuri ca pe o campanie împotriva corupției, arestările în masă sugerează că ele țin mai mult de lupta pentru putere’, a adăugat ea.

ONG-ul le-a cerut autorităților saudite să precizeze motivele acestor arestări, să furnizeze dovezi împotriva fiecărei persoane și să vegheze ca acestea să beneficieze de drepturile lor legale.

Riadul a susținut că arestările sunt legale, afirmând că suspecții au făcut obiectul unor anchete aprofundate și că ei vor fi judecați.

HRW a apreciat drept pozitiv faptul că autoritățile saudite vor să lupte împotriva corupției, dar a subliniat că ‘cel mai bun mijloc de a o face este să desfășoare anchete judiciare (…) și nu să întreprindă arestări în masă și senzaționale, (plasându-i pe deținuți) într-un hotel de lux’.

AGERPRES