UDMR: Avem nevoie de un echilibru ‘corect’ între obligativitatea de plată a statului și obligațiile cetățenilor săi

UDMR consideră că este necesar un echilibru ‘corect’ între obligativitatea de plată a statului și obligațiile cetățenilor săi și că nu ar trebui să se facă o diferență între instituțiile publice și persoanele fizice sau juridice atunci când vine vorba de plata unor datorii conform unei decizii a instanței.

„În cazul datoriilor persoanelor fizice și juridice, statul calculează dobânzi, majorări și penalități și pune în funcțiune un întreg aparat de recuperare a creanțelor, în timp ce instituțiile publice în sarcina cărora au fost stabilite debite de plată își permit să amâne plata cu anii. Trebuie stabilit un mecanism clar de garantare a plății debitului instituțiilor statului către persoanele fizice și cele juridice. UDMR a elaborat un proiect de lege în acest sens, care a fost adoptat luni, 27 noiembrie, de plenul Senatului, în calitatea sa de prima Cameră vizată”, a afirmat liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, potrivit unui comunicat transmis marți AGERPRES.

În opinia senatorului UDMR, într-un stat de drept, și instituțiile statului trebuie să își plătească datoriile față de cetățeni, dacă se așteaptă ca aceștia să își îndeplinească obligativitatea de plată către stat.

Declarațiile lui Cseke Attila survin adoptării, luni, în plenul Senatului, a propunerii legislative inițiate de patru deputați UDMR pentru modificarea și completarea OG 22/2002 privind executarea obligațiilor de plată ale instituțiilor publice, stabilite prin titluri executorii.

Proiectul de lege, care va intra în dezbaterea Camerei Deputaților ca for decizional, include prevederi pentru a garanta că persoanele fizice și juridice nu vor aștepta ani pentru a primi de la stat datoriile stabilite de instanțele de judecată prin sentințe definitive.

„UDMR a propus ca bugetul instituțiilor de stat să prevadă și sume pentru plata acestor datorii (n.r. — către persoane fizice), iar în cazul în care aceste instituții au depus o cerere la ministerul vizat pentru alocarea acestor fonduri, dar cererea nu le-a fost aprobată nici la stabilirea bugetului anual și nici la rectificarea bugetară, propunerea UDMR prevede posibilitatea ca persoanele fizice și cele juridice să se adreseze la instanțele de judecată pentru a cere Ministerului de Finanțe să execute plata datoriei”, a explicat deputatul UDMR Marton Árpad, citat în comunicat.

O altă propunere legislativă inițiată de parlamentari UDMR, dar respinsă luni de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, vizează modificarea și completarea Legii 218/2015 privind protejarea și sprijinirea persoanelor afectate de emisiile de substanțe nocive provenite din extracțiile de țiței din zona Suplacu de Barcău.

Potrivit comunicatului, deputatul UDMR Seres Denes a declarat că a elaborat textul proiectului de act normativ la cererea locuitorilor comunei Marca. Seres Denes susține că locuitorii comunei Marca din județul Sălaj sunt la fel de afectați de producția de țiței ca și cei din comuna bihoreană Suplacu de Barcău.

Inițiatorii actului normativ susțin că locuitorii din comuna Marca trebuie să beneficieze de posibilitatea pensionării anticipate din cauza poluării atmosferice care le-a deteriorat starea de sănătate. Inițiatorii proiectului speră ca proiectul să fie adoptat în Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

AGERPRES