Orban: PNL nu susține proiectul care reglementează statutul asociațiilor și fundațiilor; Andronache: Există elemente de neconstituționalitate

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat marți că liberalii nu susțin proiectul care reglementează statutul asociațiilor și fundațiilor, pe care l-a catalogat drept o „inepție”.

„Este un proiect de lege inițiat de o aripă din PSD, care este aripa dură, ultraconservatoare, care este împotriva ONG-urilor, împotriva lui Soros. Povestea aceasta cu atacarea ONG-urilor cu finanțările externe este o poveste care a început în Rusia, continuă în Ungaria, Polonia, adică au devenit inamic public organizațiile neguvernamentale din niște rațiuni absolut tembele. (…) Nu există niciun parlamentar PNL care să voteze inepția aceasta. Cred că și ceilalți din Opoziție, din câte știu eu, nu vor susține”, a spus Orban, la Parlament, la o dezbatere cu organizațiile neguvernamentale.

El a subliniat că și de la ALDE și PSD se pot lua voturi împotriva acestui proiect.

La rândul său, deputatul PNL Gabriel Andronache a arătat că acest proiect conține elemente de neconstituționalitate și poate fi atacat la CCR.

„Eu am identificat câteva elemente de neconstituționalitate. În măsura în care grupul parlamentar va susține chestiunea aceasta, în faza a doua se poate ataca inclusiv la CCR proiectul în măsura în care va trece de plen”, a explicat Andronache.

La dezbateri, reprezentanții organizațiilor neguvernamentale au criticat recenta inițiativă legislativă de modificare a OG 26/2000 privind asociațiile și fundațiile de utilitate publică și intenția Guvernului de abrogare a mecanismului direcționării a 2% din PIB din impozitul anual către ONG-uri.

„Legea aceasta face rău. (…) Noi considerăm extrem de grav în această lege sancțiunea dizolvării pentru organizațiile care nu respectă obligația de raportare, (…) chiar dacă va fi amendată în sensul că nu se vor mai raporta donațiile prin SMS. Sancțiunea tot este excesivă, este o afectare clară a dreptului la liberă asociere și poate constitui un motiv de sesizare de neconstituționalitate a legii”, a spus Maria Nicoleta Andreescu — director executiv al APADOR-CH.

La rândul său, Bogdan Simion — președinte al Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) — a susținut că proiectul privind OG 26/2000 ar trebui respins.

„Printr-o simplă ordonanță apare o hotărâre administrativă care poate să anuleze o hotărâre judecătorească. (…) Cred că este un precedent periculos”, a spus el.

El a acuzat faptul că „de doi ani există o ofensivă clară împotriva sectorului neguvernamental”.

Printre cei care au participat la dezbatere s-au numărat și reprezentanți ai Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, ai HOSPICE Casa Speranței, precum și ai altor organizații cu activitate recunoscută în domeniul civic.

Inițiativa legislativă prin care se propune modificarea OG 26/2000 privind organizarea și funcționarea asociațiilor, fundațiilor și federațiilor a fost adoptată tacit de Senat. Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Propunerea legislativă prevede, potrivit inițiatorilor, social-democrații Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu, modificarea OG 26/2000 privind organizarea și funcționarea asociațiilor, fundațiilor și federațiilor, în sensul transparentizării finanțărilor obținute de acestea, precum și pentru restricționarea și clarificarea recunoașterii utilității publice a ONG-urilor care au obținut acest statut.

AGERPRES