Israel: Într-un discurs la o conferință diplomatică, Netanyahu păstrează tăcerea privind statutul Ierusalimului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a făcut nicio mențiune în legătură cu chestiunea Ierusalimului într-un discurs susținut miercuri în cadrul unei conferințe diplomatice, în contextul în care președintele american Donald Trump se pregătește să recunoască Orașul Sfânt drept capitală a Israelului, relatează AFP și Reuters.

Toată lumea aștepta primul comentariu public al lui Netanyahu pe acest subiect în discursul susținut în fața unei audiențe formate din diplomați, politicieni și analiști.

El a susținut un discurs privind noile convergențe diplomatice regionale, amenințarea reprezentată, în opinia sa, de Iran și performanțele țării sale în domeniul securității și în economie, evidențiind importanța legăturilor cu Statele Unite.

Premierul israelian a spus că Iranul încearcă „să cucerească Orientul Mijlociu” și că Israelul nu va permite Teheranului să se instaleze în Siria, potrivit cotidianului Haaretz.

Însă Netanyahu nu a făcut nicio mențiune la anunțul privind Ierusalimul pe care ar urma să îl facă miercuri Donald Trump.

În același timp, doi miniștri israelieni au făcut apel la comunitatea internațională să urmeze exemplul președintelui american, potrivit dpa.

„Cer și altor țări să urmeze exemplul SUA și să recunoască Ierusalimul drept capitala nedivizată a evreilor”, a spus ministrul educației, Naftali Bennett, la o conferință la Ierusalim.

Ministrul pentru serviciile de informații, Israel Katz, a afirmat de asemenea că Israelul „se așteaptă ca decizia lui Trump să fie sprijinită de comunitatea internațională”.

AGERPRES