Israelul desfășoară întăriri în Cisiordania, după anunțul lui Trump

Armata israeliană a anunțat joi că a hotărât să desfășoare forțe suplimentare în teritoriul palestinian ocupat Cisiordania, în urma deciziei anunțate miercuri de președintele american Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, transmit AFP și dpa.

O purtătoare de cuvânt a armatei israeliene a indicat că în Cisiordania vor fi trimise batalioane suplimentare și alte forțe sunt pregătite să intervină, în contextul în care există temeri că anunțul lui Trump ar putea duce la violențe. Responsabila israeliană nu a precizat efectivele totale avute în vedere în acest sens.

„Pe baza concluziilor evaluării situației de către Statul Major, s-a decis întărirea forțelor cu un număr de batalioane în regiunea Iudeea și Samaria (…) și sunt pregătite forțe suplimentare de rezervă, în cadrul măsurilor vizând asigurarea capacității Forțelor de autoapărare israeliene de a răspunde prompt la posibile evoluții”, a arătat armata israeliană, folosind termenul biblic pentru Cisiordania.

Joi, după decizia lui Trump, mișcarea islamistă Hamas a făcut apel la o nouă revoltă populară a palestinienilor. „Nu putem face față politicii sioniste susținute de SUA decât prin lansarea unei noi intifada” începând de vineri, a declarat liderul Hamas, Ismail Haniyeh, într-un discurs susținut în Fâșia Gaza, calificând totodată anunțul președintelui american drept o „declarație de război”.

AGERPRES