Disfuncția erectilă ar putea fi un indicator precoce al unei boli cardiovasculare

Disfuncția erectilă ar putea fi un indicator precoce al unei boli cardiovasculare, iar bărbații care suferă de această afecțiune ar trebui supuși unor investigații cardiovasculare mai riguroase. Aceasta este concluzia unui nou studiu publicat în revista de specialitate Vascular Medicine.
Pentru realizarea studiului, cercetătorii au efectuat o evaluare sistematică și o meta-analiză a 28 de studii care au investigat legătura dintre disfuncția erectilă și semnele precoce ale afecțiunilor cardiovasculare.
Ei au identificat o legătură puternică între disfuncția erectilă și o funcție endotelială deficitară, în urma căreia vasele de sânge nu au capacitatea de a se dilata complet și astfel, să permită circulația sângelui. Disfuncția endotelială este un semn precoce al aterosclerozei, o afecțiune care duce la acumularea plăcii în artere, crescând riscul apariției infarctului și a accidentului vascular cerebral.
Cercetătorii susțin că descoperirile sunt deosebit de importante pentru tineri, care au mai puține șanse să fie supuși investigațiilor pentru descoperirea unor probleme cardiovasculare subclinice, și care pot ajunge la doctor din cauza simptomelor asociate disfuncției erectile.
Disfuncția erectilă reprezintă incapacitatea bărbaților de a obține sau a menține erecția.