UE invită Iranul la dialog pentru menţinerea acordului nuclear

Uniunea Europeană l-a invitat pe ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif la un dialog cu omologii săi din Franţa, Germania şi Regatul Unit pentru menţinerea acordului nuclear, informează AFP.

Într-un comunicat publicat luni noaptea la Bruxelles, UE precizează că discuţiile urmează să aibă loc joi, în timpul vizitei deja anunţate în Europa a şefului diplomaţiei de la Teheran. Alături de miniştrii de externe Jean-Yves Le Drian (Franţa), Sigmar Gabriel (Germania) şi Boris Johnson (Regatul Unit), va participa înalta reprezentantă a Uniunii pentru politica externă, Federica Mogherini.

France Presse reaminteşte că este posibil ca Statele Unite să denunţe acordul cu Iranul încheiat în 2015 alături de cele trei ţări europene, de Rusia şi de China. Comunicatul UE menţionează „contextul de lucru existent pentru garantarea aplicării complete şi fără întreruperi” a JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) – Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune, denumirea oficială a înţelegerii conform căreia comunitatea internaţională a suspendat unele sancţiuni împotriva Iranului, în schimbul îngheţării programului de înarmare nucleară al acestei ţări.

Abbas Araghchi, adjunct al ministrului de externe al Iranului, a avertizat luni asupra eventualei retrageri a SUA din acord. „Ne-am pregătit pentru orice scenariu”, a susţinut el.

UE, care a contribuit la încheierea acordului nuclear, a intervenit recent pe lângă membri ai Congresului Statelor Unite, încercând să evite o decizie radicală a Washingtonului. AGERPRES