Marea Britanie îşi va reduce asistenţa pentru ţările sărace care nu investesc în propria dezvoltare

Marea Britanie îşi va reduce asistenţa pentru ţările sărace care nu investesc în propria dezvoltare, a declarat luni ministrul britanic pentru dezvoltare internaţională, Penny Mordaunt, transmite BBC News.

Într-un interviu acordat cotidianului Daily Telegraph, Penny Mordaunt a afirmat că Marea Britanie ‘nu va investi’ acolo unde alţii ‘stau cu mâinile în buzunare’.

Ea a subliniat că doreşte ca guvernele ţărilor în curs de dezvoltare ‘să acţioneze şi să-şi asume responsabilitatea’.

‘Vom continua să investim prioritar pentru salvarea de vieţi, combaterea subnutriţiei, îmbunătăţirea stării de sănătate şi asigurarea unei educaţii de calitate pentru copii. Dar atenţia noastră se va concentra tot mai mult pe ajutarea ţărilor în curs de dezvoltare să stea pe propriile picioare şi să construiască sisteme sustenabile de sănătate şi de educaţie’, a arătat ea.

Potrivit unei legi adoptate în 2015, guvernul Marii Britanii este obligat să aloce 0,7% din PIB pentru ajutor extern, care se cifrează în prezent la 13 miliarde de lire sterline anual.

Această ţintă a fost atinsă pentru prima oară în 2013, pe bază voluntară, deşi nivelul acestor cheltuieli a fost mult timp criticat în parlament şi în presă.

Penny Mordaunt, care a înlocuit-o pe Priti Patel în noiembrie în funcţia de secretar pentru dezvoltare internaţională, sprijină ţinta de alocare bugetară de 0,7%, dar afirmă că publicul are îngrijorări ‘legitime’ legate de buget, ‘mai ales acum când există necesităţi naţionale şi o datorie publică ce trebuie rezolvate’.

Declaraţiile sale survin la două săptămâni după ce ministrul de externe Boris Johnson a afirmat că bugetul pentru asistenţă externă al Marii Britanii va fi direcţionat spre proiecte care promovează interesele Londrei. Potrivit lui Johnson, banii vor fi ‘distribuiţi mai înţelept’ pentru a susţine obiective de politică externă precum eliminarea refugiilor pentru militanţii islamişti. AGERPRES