Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a afirmat că Israelul a pus capăt acordurilor de la Oslo

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a afirmat duminică seara că Israelul a pus capăt acordurilor de la Oslo, din 1993, privind autonomia palestiniană, informează AFP. „Eu zic că nu mai există Oslo”, a declarat Abbas la o reuniune a Consiliului Central al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Consiliul palestinian discuta modul de reacţie la recunoaştere Ierusalimului drept capitală a Israelului, act prin care preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, le-a dat palestinienilor „palma secolului”, a afirmat Abbas, citat de DPA. „Ierusalimul a fost dat la o parte printr-un tweet al domnului Trump” , a afirmat liderul palestinian, care a insistat: „Ierusalimul este capitala noastră eternă şi nu vom accepta ceea ce ni se oferă, să facem Abu Dis capitala Palestinei, în loc de Ierusalim”.

Declaraţia lui Mahmoud Abbas confirmă informaţii din alte surse, potrivit cărora oficiali americani le-au propus palestinienilor alternativa unei capitale la Abu Dis, o suburbie a Ierusalimului.

Salim Zanoun, purtător de cuvânt al Consiliului Central al OEP, a declarat că în aceste condiţii organizaţia trebuie să reconsidere recunoaşterea statului Israel. DPA reaminteşte că OEP a recunoscut Israelul ca parte a acordurilor de la Oslo, mediate de Statele Unite. După ce Trump a pus capăt politicii americane în privinţa statutului Ierusalimului, Abbas a respins orice implicare pe viitor a SUA în negocierile de pace. AGERPRES