Salah Abdeslam s-a prezentat luni în faţa Tribunalului corecţional din Bruxelles

Salah Abdeslam, singurul membru în viaţă al comandourilor jihadiste care au comis atentatele de la Paris în 13 noiembrie 2015, s-a prezentat luni în faţa Tribunalului corecţional din Bruxelles pentru presupusa sa participare la un incident armat cu poliţia belgiană în martie 2016, fără însă a renunţa la tăcerea adoptată până acum în faţa autorităţilor judiciare, transmite Reuters.

Potrivit postului public de televiziune belgian RTBF, Abdeslam a apărut luni în faţa instanţei îmbrăcat cu o cămaşă albă, iar fizionomia este mult schimbată faţă de momentul arestării sale în martie 2016, el având acum părul lung şi barbă.

În pofida speranţelor că Salah Abdeslam ar putea rupe tăcerea la peste doi ani de la carnagiul din capitala franceză, el a declarat luni în instanţă că nu va răspunde întrebărilor şi a refuzat să se ridice atunci când judecătorul a citit capetele de acuzare.

Acest proces de la Tribunalul corecţional din Bruxelles reprezintă doar un preambul la cel care va avea loc în Franţa în cazul atacurilor coordonate comise în noiembrie 2015 în capitala franceză şi soldate cu 130 de morţi.

În vârstă de 28 de ani, acest francez de origine marocană crescut în cartierul Molenbeek din Bruxelles, unde s-a radicalizat, se află în centrul unei celule jihadiste implicate în cel puţin trei dosare teroriste majore. Atentatele de la Paris din noiembrie 2015, cele din 22 martie 2016 de la Bruxelles soldate cu 32 de morţi şi atacul eşuat din trenul Thalys ce efectua o cursă Amsterdam-Paris în august 2015 relevă ‘probabil o operaţiune unică’ a organizaţiei jihadiste Stat Islamic (SI), conform estimărilor Parchetului federal belgian.

Faptele pentru care Salah Abdeslam va fi judecat de luni până vineri – cu o zi de pauză, miercuri – s-au petrecut în 15 martie 2016, când anchetatori francezi şi belgieni au fost surprinşi de tiruri de armă în timpul unei percheziţii de rutină la un apartament ce servea drept ascunzătoare a membrilor celulei jihadiste, locuinţă situată în districtul bruxellez Forest.

Trei poliţişti au fost răniţi şi un jihadist algerian de 35 de ani, Mohamed Belkaid, a fost ucis în timp ce încerca să îi acopere pe Salah Abdeslam şi un alt complice, Sofiane Ayari, un tunisian de 24 de ani judecat şi el, începând de luni, la Bruxelles. AGERPRES