Press Conference by Sergey Lavrov (Minister of Foreign Affairs of the Russian Federation)

Serghei Lavrov a acuzat Londra că ‘a ales cu bună ştiinţă să submineze relaţiile ruso-britanice’ în cazul otrăvirii unui fost spion rus în Marea Britanie

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a acuzat miercuri Londra că ‘a ales cu bună ştiinţă să submineze relaţiile ruso-britanice’ în cazul otrăvirii unui fost spion rus în Marea Britanie şi a atenţionat că Rusia va riposta în cazul unor eventuale noi ‘iniţiative antiruseşti’, informează AFP.

‘Nu există nicio îndoială că guvernul britanic a ales în mod intenţionat să submineze relaţiile ruso-britanice’, a declarat Lavrov la Tokyo, la finalul unei întrevederi cu omologul său nipon, Taro Kono. ‘Dacă această tendinţă va continua sub forma unor noi iniţiative antiruseşti, desigur nu este abandonat principiul reciprocităţii’, a avertizat Lavrov.

Serghei Lavrov a cerut guvernului britanic să reacţioneze ‘cu calm’ la otrăvirea fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, la Salisbury (sud-vestul Marii Britanii), în data de 4 martie.

‘Ne-am exprimat speranţa că prietenii noştri japonezi au încercat, cu contactele lor britanice, să clarifice cel puţin două lucruri. Primul: unde sunt Skripal şi fiica lui? Al doilea: de ce oficialii de la Scotland Yard au declarat că ancheta va dura luni de zile şi în acelaşi timp guvernul britanic şi-a dat deja verdictul, fără a aştepta decizia tribunalului?’, a continuat Lavrov.

Londra consideră că Rusia a comandat acest atac comis prin intermediul unui agent neurotoxic din familia ‘Noviciok’, fabricat, potrivit Occidentului, de complexul militar rus. Neil Basu, noul şef al Antiterorismului britanic, a declarat că ancheta ar putea dura ‘săptămâni sau chiar luni’.

Luni, Moscova a cerut Londrei ‘dovezi’ în sprijinul acuzaţiilor care i se aduc sau ‘scuze’.

Premierul nipon, Shinzo Abe, şi-a exprimat ‘indignarea’ faţă de acest atentat, într-o convorbire telefonică avută cu premierul britanic, potrivit Biroului de presă al Theresei May.

May a dezvăluit săptămâna trecută o serie de măsuri împotriva Moscovei, după atacul cu agent neurotoxic comis împotriva fostului agent dublu în vârstă de 66 de ani şi a fiicei sale de 33 de ani. Dintre acestea, expulzarea a 23 de diplomaţi, care au părăsit deja marţi ambasada, este cea mai simbolică. În replică, Moscova a decis sâmbătă să expulzeze 23 de diplomaţi britanici şi să închidă British Council, instrument de promovare a culturii britanice peste tot în lume.AGERPRES